Menedékhely

2023.05.03. 14:47

Kiskutyának tűnnek, de mégsem azok! Fotókon a hortobágyi madárkórház legifjabb védencei

Néhány napja jöhettek a világra a kölykök, tíz apróságból áll az alom.

Amíg meg nem erősödnek, a hortobágyi madárkórház védencei maradnak

Forrás: Facebook / Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

Egy tíz kölyökből álló aranysakál-alomra bukkant Jász-Nagykun-Szolnok déli részén, Kunszentmártonban a Körös Vadásztársaság egyik tagja. 

Az aranysakál rendkívül erőteljes terjedése jelentős károkat okoz az őzállományában, de a mezei nyúl és a földön fészkelő védett és fokozottan védett madarak állományait is tizedeli, és nem rest és megközelíti a lakott területeket sem. Egész évben lőhető, ám a jóérzésű kunszentmártoni vadász az apróságok láttán értesítette Turó Alex és Kenyeres Gábor hivatásos vadászokat, akik a helyszínre érve a pár napos kölyköket már nem hagyták magukra. A vizsla szaga és a vadászok látogatása miatt kétséges volt, hogy a visszatérő szuka egyáltalán életben hagyja-e, vagy továbbneveli-e őket. A mintegy tíz kölyköt számláló almot dobozba rakták, és végül a Hortobágyi Madárpark − Madárkórház Alapítványnál helyezték biztonságba őket − derül ki az agrojager.hu cikkéből. 

− Az aranysakál igen óvatos, gondos, mikor kicsinyeiről van szó. Eddig vitatott volt, hogy egyáltalán kotorékban vagy felszín feletti vacokban neveli utódait, hisz ilyet még tényleg nem sokan láttak. Őrájuk egy felszín feletti vacokban bukkantak rá. Pillanatnyilag folyamatos táplálást igényelnek. Amíg nem képesek az önálló táplálkozásra, és meg nem erősödnek, addig kórházunk védencei maradnak. Majd ha eljön az idő, akkor pedig valamely vadasparkba kerülnek elhelyezésre, ahol biztonságos, ugyanakkor számukra megfelelő, természetes közegben élhetnek teljes életet − olvasható a hortobágyi intézmény Facebook-bejegyzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában