Fizikai Díj

2023.05.17. 14:43

Elismerést kapott az Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója

Kiss Gábor Gyula a Magyar Tudományos Akadémia Fizikai Tudományok Osztálya által adományozott 2023. évi Fizikai Díjat vehette át.

Trócsányi Zoltán, Kiss Gábor Gyula díjazott, Faigel Gyula (Fotó: )

Forrás: MTA Kommunikáció

Kiss Gábor Gyula világviszonylatban is kimagasló eredményeket ért el a robbanásos asztrofizikai elemkeletkezési folyamatok atommagfizikai paramétereinek kísérleti vizsgálatában - írja honlapján az ATOMKI. Jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó eredményei a nehéz protongazdag magok szintézisében szerepet játszó alfa-részecske befogási reakciók, valamint a stroncium és ezüst között található neutrongazdag izotópok keletkezését meghatározó, elektromosan töltött részecskék által indukált atommagreakciók hatáskeresztmetszeteinek méréséhez kapcsolódnak. Jelentős hazai kutatási tevékenysége mellett ő irányítja a magyar részvételt a japán RIKEN Nishina Központtal folytatott bomlási-spektroszkópiai együttműködésben. 

Három doktorandusz és számos diplomamunkás témavezetője, diákjai első és második díjakat nyertek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában