Éljen az ifjú pár!

2023.04.15. 19:18

Ritkaság az olyan lakodalom, mint amit szombaton Pocsajon láttunk – fotókkal, videóval

Nászmenet, lánykikérő – hagyomány szerint mentek férjhez a pocsaji lányok szombaton, sokan voltak kíváncsiak rájuk.

Forrás: Molnár Péter

Kevés alkalommal látni manapság hagyományos lakodalmakat, hiszen a legtöbb pár egyszerű, polgári szertartás, és szűk családi vendégkör mellett voksol. Nem úgy mint azt április 15-én, szombaton Pocsajon tették a fiatalok, noha ők csak egy szerep kedvéért mondták ki a boldogító igent. Egészen pontosan a 16. Magyar-Román Lakodalmas és Vőfélytalálkozó részeként. A település legnagyobb kulturális rendezvényének részleteiről Békési Tibor házigazdát, főszervezőt kérdeztük.

Idén is a magyarság összetartozásának jegyében gyűltünk össze. Ma 16 vőfély van itt, Magyarországról, Romániából érkeztünk. Amíg nem tört ki a szomszédságunkban a háború, addig négy országból is összejöttünk. Várjuk a vendégeket, 4-600 fővel számolunk 

– mondta el.

Na, de hogyan is zajlott régen a lakodalom, és mi az, amit ebből most megmutattak a szerepet vállalók? – A vőlegénynek búcsúztatója van, ami egyfajta köszönetnyilvánítás a szülőknek, akik felnevelték, embert faragtak a fiukból. Ezt bemutatjuk itt a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola aulájában, rendhagyó módon most két fiú búcsúzik, és 16 vőfély búcsúztatja őket. Ezután gyalogos nászmenet indul, az úton táncolunk, majd a tájháznál lesz látható a menyasszony, illetve most menyasszonyok kikérője és búcsúztatója. A kikérő után visszajövünk az általános iskolába, itt csokordobás is lesz, és a vőfélyek levezetnek egy hagyományőrző lakodalmat – sorolta a programelemeket a főszervező.

Vonul-e még menyasszony az utcán?

A helyszínen Szőllősi Rolandot, Pocsaj polgármesterét kértük meg arra, mondja el, hogy a településen mostanság mennyire számít ritkaságnak a hagyományos lakodalom. Megtudtuk, hogy bár még néha el lehet csípni egy-egy násznépet, és akad még olyan menyasszony, aki megmutatja magát a falunak, mégis ritkaságnak számít az ilyen pillanat Pocsajon. – Azért is kifejezetten jelentős ez a rendezvényünk, mert manapság egyre kisebb lakodalmak vannak, az esemény hagyományos része a háttérbe szorult. Itt próbáljuk a régi szokásokat feleleveníteni, és ezeket mind-mind bemutatni. 

Azért is különleges ez az alkalom, mert a vőfélyek az egész Kárpát-medencéből érkeznek, és meg tudják mutatni a különböző tájegységek népszokásait 

– emelte ki a polgármester.

A rendezvény tehát a hagyományos lakodalmak szokásait eleveníti meg, így aztán nem is kérdés, hogy a vendégsereg a tartalmas vacsora, a házi sütemények, a bor és a pálinka elfogyasztása után hajnalig mulatozik majd. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában