Szezonnyitó

2023.04.20. 17:39

Közösségi élet fókuszában a vénkerti Borsos-villa – fotókkal, videóval

Rengeteg programot ígér a Borsos-villa, a kapunyitón a „zöldre” helyezték a hangsúlyt.

Papp Zsófia és Svéhla Dávid épp a földgömböt rakják ki

Forrás: Kiss Annamarie

Szezonnyitó rendezvényre várta a környéken élőket a DEMKI Borsos-villa Közösségi Ház csütörtökön délután; a Föld napjához kapcsolódóan „zöld” élményprogramokkal. Az általános iskolások kreatív ismeretterjesztő foglalkozáson vehettek részt, megtudták, hogyan lehet otthon fürdősót készíteni, valamint ökojátszótéren játszhattak, illetve fűszernövény-vetési és balkonkertészeti tippeket is kaptak. 

Forrás: Kiss Annamarie

Az eseményen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere és a körzet önkormányzati képviselője a Vénkert közösségi életének változásáról beszélt. 

Kiemelte: a terület teljes átalakításánál több szempontot is figyelembe vettek. A lakosság igényei elsődlegesek voltak, de fontosnak tartották, hogy ne csak egy infrastruktúra fejlesztés valósuljon meg egy épület- és parkfelújítással, hanem arra is odafigyeltek, hogy kiemelkedő legyen a közösségi élet, melynek motorja a Borsos-villa. 

– Teljesen életre kelt a Vénkert, közel ötven rendezvényt szervezett meg a DEMKI tavaly, több mint tíz csoportosulásnak adott helyet a villa. Nagyon jó közösségi élet alakult ki, volt itt gyermeknap, ünnepi rendezvény, továbbá számos kiállítás. Próbáljuk azt is kihasználni, hogy a Vénkert egy oktatási központ, ahol van iskola és óvoda, ezért a gyerekek nevelésére is hangsúlyt fektetünk a jövőben is – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette: nem messze van egy közösségi kert, amit a bérházban élő kertkedvelők előszeretettel használnak. 

A Borsos-villa programjairól és jövőbeli terveiről a délutánt is szervező egységvezetőtől, Tasnádi-Némethi Melindától megtudtuk, a közel 50 rendezvény most is meg lesz tartva, és nagy erőkkel készülnek a május 26-ai gyermeknapra. 

A Természettár kiállítása május 3-án fog megnyílni, mely a tiszavirág életét mutatja be, „Vénkerti fabrikáló” tábort szervezünk, és a tavalyi nagy sikerű focifieszta is szerepel a nyári programok között. Több kiállításnak és őszköszöntő rendezvénynek is otthont ad majd a Borsos-villa

 – fogalmazott. Mint kiderült, újítást is terveznek, „Borsos akusztik” néven zenés nyári estéktől lesz hangos a villapark. 

A DEMKI ügyvezetője, Halász D. János szavai szerint a jelenlévő gyerekek utánpótlásként szolgálnak a jövőre nézve. Mint mondta, a fiatalok találkoznak azokkal a közösségi lehetőségekkel, melyekkel élményeket szereznek, és a jövő közösségeinek alapjai lesznek.

Forrás: Kiss Annamarie

Kellemes környezet

A Vénkerti Általános Iskola két alsó tagozatos diákja, Papp Zsófia és Svéhla Dávid a Haonnak úgy nyilatkozott, fontos nekik a Föld napja, hiszen vigyázni kell a bolygónkra, többek között azzal, hogy nem dobálják el a szemetet. – Nagyon élvezem a programokat, nemrég levendulás fürdősót készítettünk, kiraktuk a Földgömböt a villaparkban, és szelektíven gyűjtöttük a szemetet. Az iskolában van egy ökokertünk, ahol nagyon sokat kertészkedünk, sok növényünk van, de ökoszakkörre is tudunk járni – sorolta Zsófia. 

Forrás: Kiss Annamarie

Dávid úgy fogalmazott, nekik, gyerekeknek most kell odafigyelniük a környezetre, hogy legyenek tiszta vizeink és zöld övezetünk, ha felnőnek. Mind a ketten a közeli bérházak egyikében laknak, és nagyon örülnek, hogy a környéken és a villaparkban sok a program, mert ha unatkoznak, csak lejönnek és játszanak a közeli játszótéren, vagy rúgják a bőrt a focipályán. 

Nosztalgiázni érkezett Pénzes Károly, aki harminc évvel ezelőtt itt élt a Vénkertben. 

Óriási lett a változás a Borsos-villa környezetében, és az egész lakótelep megújult: rengeteg pad, zöldterület és virágok. Csodaszép területet alakítottak ki, melyen rengeteg, a fiatalok számára is érdekes program van.

 Itt a tavasz, a jó idő, kijöttünk, hisz jó régi ismerősökkel találkozni, beszélgetni. Akik itt laknak a környező bérházakban, nekik jó lehet kinézni az ablakon és egy kellemes környezetre tekinteni – mutatott rá.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában