Tiszteletet parancsol

2023.03.14. 10:34

Akár 65 ezer liter üzemanyagot is lenyel a debreceni reptér hatalmas kamionszörnye

Ma már inkább csak tárolásra használják.

Forrás: Facebook / Debrecen International Airport

Homokszínű tartálykamion is segíti a gépek tankolását a debreceni reptéren, a különleges járműről a napokban osztott meg érdekességeket a reptér Facebook-oldala.

Mint írták, a sugárhajtású gázturbinás repülőgépek üzemanyaga a kerozin. A nemzetközi szabvány szerint készült termék neve a „Jet A1”. Ez egy petróleum-jellegű termék, amelyet Magyarországon a MOL százhalombattai finomítójában állítanak elő, ahonnan tartályautó segítségével szállítják a Debrecen Nemzetközi Repülőtérre. Egyszerre körülbelül 32 ezer liter kerozint hoznak a tartályautó segítségével. Ezt lefejtik a földalatti tartályba, melynek kapacitása 50 ezer liter.

Az üzemanyagtelepről a repülőgépekbe tartályautókkal szállítják a kerozint. A posztban olvasottak szerint jelenleg két tartályautóval végzi az üzemanyagkiszolgálást a repülőtér. A képen látható, R1-es tanker kapacitása 65.000 liter (jelenleg ritka használat, tárolási feladatokat lát el elsősorban). A legtöbbet használt tartályautó egy 20.000 liter kapacitással rendelkező jármű, melyet R2-es néven emlegetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában