Debreceni Egyetem

2023.03.03. 14:55

A világ 28 ezer egyeteme közt a debreceni minden ranglistán felkerült a legjobbak közé - fotókkal

Az együttműködés fontosságát hangsúlyozták az egyetemi partnertalálkozón.

Az intézmény vezetői, dékánjai és oktatói; vállalati partnerei, együttműködő szervezetek tagjai találkoztak

Forrás: Czinege Melinda

Hetedik alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetemen a gazdasági évindító partnertalálkozót. Az intézmény vezetői, dékánjai és oktatói mellett a meghívottak között voltak az egyetem vállalati partnereinek képviselői, az intézménnyel együttműködő szervezetek tagjai, az oktatási és képzési területen meglévő partnereik, illetve az egyetemi tulajdonban lévő vállalatok vezetői is.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntő beszédében kifejtette, több olyan nyomás is nehezedett a gazdaságra, amellyel 2021-ben még nem számolhattak. 

Rendkívüli évet zártunk, és rendkívüli évet nyitottunk. A pandémia után jött a háború, amely többek között komoly inflációs hatással járt, emellett megváltozott a kamat- és a bérkörnyezet is. Mindez a felsőoktatási intézmények számára nagy kihívást jelentett. Ahhoz, hogy ezeket kezelni tudjuk, a fenntartónak nagyon aktívnak kellett lennie. Az elmúlt évben a kuratórium húsz ülést tartott, melynek során 173 határozatot hozott

 – tudatta.

A kuratórium elnöke kulcsfontosságúnak tartja, hogy folyamatos párbeszédet folytassanak a különböző külső és belső szervezetekkel, a sajtóval, valamint nemzetközi partnereikkel. A kollaboráció és közösségi együttműködés fontosságát hangsúlyozva kiemelte, hogy az egyetem dolgozóinak és professzorainak véleményére is számítanak. 

– A Debreceni Egyetem mindig híres volt az innovációról és a fejlesztéseiről – fogalmazott, majd hozzátette: a fiatalok jövőjét csak magas színvonalú képzéssel, szakképzett oktatókkal, professzionálisan kialakított kutatóhelyekkel, és más felsőoktatási intézménnyel folytatott együttműködésekkel tudják biztosítani.

 – Minél több gazdasági szereplővel szeretnénk együttműködni a jövőben. Célunk továbbá a meglévő kapcsolatok erősítése annak érdekében, hogy olyan termékek jöjjenek létre, amelyekből az egyetem profitálhat. Debrecen önmagában egy szakrális hely, egy szellemi központ, amelynek hatása határokon átnyúlva Kolozsvárig és Kassáig is elér. Az egyetem küldetése az oktatás és a tudomány. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk és eredményeket érjünk el, a saját tevékenységeinkre, a tudás átadására kell fókuszálni – mondta.

Együtt a várossal

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere a gyorsan változó gazdasági környezetre hívta fel a figyelmet. 

Egyszerre zajlik egy világgazdasági restart, zöld átállás, és a biztonságunkat és jólétünket fenyegető háború a szomszédunkban. Ezen körülmények között kell Debrecennek megőriznie a működőképességét úgy, hogy közben a város fejlődjön. Cél, hogy erősítsük azokat a pozícióinkat, amelyeket az elmúlt években a gazdaságfejlesztés terén elértünk. A világgazdaság a korábbinál is gyorsabb tempóban változik, rekordsebességgel alakulnak ki új iparágak. Debrecen mindig is jól tudott alkalmazkodni a változó körülményekhez

– szögezte le. Az alpolgármester rámutatott, hogy a város azért lehet sikeres, mert támaszkodhat polgárai szellemi erejére és tudására. – A közös akarat vezet a sikerhez. A XXI. századi cívis polgár innovatív, képes a gondolkodásra és az együttműködésre, valamint keresi a lehetőségeket. A fejlődés nem lehetne teljes a Debreceni Egyetem tudományos, kutatási és oktatási tevékenysége nélkül. A város fiatalokat megtartó erejének lényeges eleme az egyetem, mint tudásbázis. Az intézmény magas színvonalú képzési kínálatával és innovációs tevékenységével Debrecen egyik tartópillére. A város nincs egyetem nélkül, az egyetem pedig nem létezhet a város nélkül – jegyezte meg.

Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a folyamatos megújulást szorgalmazta beszédében. – Az egyetem, a város és a gazdasági szereplők kapcsolata jó néhány évre vezethető vissza. Ha ezt a kapcsolatot még szorosabbá szeretnék tenni, akkor mindig valami újat kell kitalálni, hiszen ettől lesz versenyképesebb, rugalmasabb, nemzetköziesebb az egyetemi ökoszisztéma. Ezt nevezzük ma modernitásnak – hangsúlyozta. 

Szólt többek között arról is, hogy a magyar tudomány nemzetközi elismertsége erősödik, melyet alátámaszt az a tény, hogy 26 százalékkal növekedett a legjobb külföldi tudományos szaklapokban megjelenő publikációk száma. Ha pedig a hallgatói állomány összetételét nézzük, akkor ma minden ötödik külföldi hallgató a Debreceni Egyetemen tanul. 

– Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Célunk, hogy az Európai Unió száz legjobb egyeteme között legyen a debreceni intézmény – zárta beszédét.

Jelentős a sportélet is

– Az egyetemek nem egyformák, ezért a kezelésük sem lehet azonos. Eltérő a történelmük, a környezetük, a kapcsolatrendszerük, a humán erőforrásuk, a belső kultúrájuk, továbbá különböző szinten kutatnak, fejlesztenek és foglalkoznak társadalmi ügyekkel – emelte ki Gazdasági tények és tervek a Debreceni Egyetemen címmel tartott előadásában prof. dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. 

Mint elmondta, a világon megközelítőleg 28 ezer egyetem van, a debreceni minden ranglistán felkerült a világ legjobbjai közé. 2022-ben 30 ezer 500 hallgatóból 7 ezer 300 volt külföldi. A statisztika szerint 119 ország fiataljai tanultak már itt. – Kevés része van a világnak, ahonnan nem érkeztek még ide diákok – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy az egyetem a betegellátás terén is kiemelkedő szereppel bír. Vannak olyan orvosi ellátások, amelyekhez az országban csak itt lehet hozzájutni, ezért sok gyógyulni vágyó érkezik Debrecenbe hazánk minden részéről. Az egyetem számos informatikai újításai között kiemelte a SAP Kompetencia Központot, valamint a gyermekétkeztetési rendszer applikációjának fejlesztését.

Az intézmény évi 30 ezer sajtómegjelenéssel büszkélkedhet, amelyben kiemelkedő szerep jut az egyetemi sportéletnek is. 

A DEAC harminckét szakosztállyal, és több mint háromezer igazolt sportolóval Magyarország egyik legnagyobb sportklubja. 

A kancellár tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy az egyetemi tudományos, technológiai és innovációs park területére számos beruházást terveznek. A járműlabor mellett itt épül majd meg a Nemzeti Oltóanyaggyár, tervezés alatt van többek között egy sportinnovációs központ és egy környezetanalitikai labor is.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában