Hagyományőrzés

2023.02.18. 20:44

Nagy tűz volt szombaton Debrecen belvárosában – szerencsére csak a rossznak esett baja – fotókkal, videókkal

Hagyományos mulatságát tartotta szombat este a Motolla Egyesület.

A kiszebábu testesíti meg a rosszat, a múlt esztendőt

Forrás: Czinege Melinda

Fergeteges zenés-táncos mulatságban találhatta magát, aki szombat késő délután a debreceni Kossuth utca 1. szám alatt lévő épület első emeletére tévedt, ugyanis hagyományos farsangi rendezvényét tartotta a Motolla Egyesület.

Az érdeklődőket moldvai és gyimesi muzsikával, tánctanítással és zsíros kenyérrel is várták. Sokan a farsangi jelmezüket sem hagyták otthon.

A Sugalló zenekar muzsikájára együtt táncolt gyermek, fiatal és felnőtt, a tánclépések bemutatásáról pedig a Létavértesi Villongó Néptáncegyüttes tagjai gondoskodtak Nagy Imre vezérletével. Nem volt hátrány a tánctudás hiánya, a moldvai táncoknak ugyanis az egyszerűségükben rejlik a varázsuk: a dallamok fülbemászóak, a tánclépések könnyen elsajátíthatók, így a kezdő, laikus emberkéből is hamar a táncparkett ördöge válhat. A tánc közbeni frappáns csujjogatások pedig csak fokozták a jókedvet és a hangulatot.  

– Hagyományos farsangi mulatságunkat tartjuk, amelyet rendhagyó módon most nem a Homokkerti Közösségi Házban szerveztünk meg. Ezt rendszerint farsang farka előttre időzítjük – mondta Gyöngy Péter, az egyesület elnöke. A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart, farsang farka pedig az azt megelőző szombat estétől húshagyó kedd estig tartó mulatságok időszaka. A Motolla családi rendezvényének célja, hogy a közösség együtt élje meg a farsangi mulatság lényegét: tánccal, farsangi játékokkal, kecskés alakoskodással. – Az este zárásaként pedig a rosszat, a múlt esztendőt megtestesítő kiszebábut égetjük el – foglalta össze a szervező.

Este fél hét után az ünneplő csapat hangos ének- és zeneszóval vonult át a Dósa nádor térre, s ott egy asszonyruhába öltöztetett szalmabábu elégetésével, tánccal, zenével és énekkel búcsúztatták az év leghidegebb évszakát. 

A népi hiedelem szerint pedig olyan hosszú a tél, amilyen hosszan a kisze ég: szombat este nem égett hosszan, így bízhatunk a korai tavaszban. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában