Természet

2023.01.29. 12:45

Ragadozómadarak fészkeit keresték a Nagyerdőn, de mást is találtak

Az adatok több szempontból is hasznosak a Hortobágyi Nemzeti Parknak.

A téli időszakban évről évre sort kerít fészekkereső terepi programjára a Hortobágyi Nemzeti Park. A lombmentes, téli időszak a legalkalmasabb a fészkek megtalálására és számbavételére, hogy aztán tavasszal, nyár elején visszaellenőrizve azokat megtudják, milyen ragadozómadarak használják azokat költésre. A védett és/vagy fokozottan védett ragadozómadarak fészkeinek pontos feltérképezése segíti a természetvédelmi munkák és a fajvédelmi tevékenységek sikeres véghezvitelét – írja a park Facebook-oldala.

Nyolcfős csapatuk a gyalogutakról letérve, egymástól eltávolodva, több potenciális erdőtagot átfésült közel 10 kilométeres gyalogtúrája alatt. Felvették a talált, vagy visszaellenőrzött fészkek adatait, így nem jelenthet gondot a visszaellenőrzésük.

A borongós idő ellenére számos állatot és gombát sikerült megfigyelniük, például őzeket és vaddisznókondát is felriasztottak, de találkoztak emellett cinkékkel vagy fekete harkállyal. 

A szerzett adatok a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság biotikai adatbázisába kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában