Közös ölelés

2022.12.12. 16:34

Hosszú kihagyás után újra együtt karácsonyozhattak a debreceni idősek

Zenével, verssel és tánccal hangolódtak a közelgő ünnepre.

A hétfői ünnepség fellépőinek egy csoportja

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Nyugdíjas Egyesület hétfőn délután tartotta a karácsonyi ünnepségét a vasutas művelődési házban. Az ünnepi díszbe öltöztetett színpadon egymást váltották a fellépők, a különböző produkciókat a sorokban helyet foglaló szépkorúak kitörő tapssal köszönték meg.

Mindezek előtt Hartman János, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Felidézte, hogy két év kényszerű kihagyás után most újra együtt ünnepelhetnek, bár a mostani készülődés sem felhőtlen, hiszen a szomszédos háború beárnyékolja azt. Azt kérte, gondoljunk azokra is ilyenkor, akiknek a csillagszóró fényei nem világítják be az otthonukat, helyette becsapódó rakéták fénye színezi az eget.

– Ma közös ünneplésre jöttünk, az adventnek hangjai, fényei, illatai, jelképei vannak, az advent a karácsonyhoz vezet, a karácsony pedig egymáshoz – fogalmazott. Az elnök rámutatott: az egymáshoz vezető utat ezzel a rendezvénnyel szeretnék megmutatni, s reményét fejezte ki aziránt, hogy az ünnep méltósága közelebb viszi a tagokat is egymáshoz.

Papp László polgármester hangsúlyozta: az ünnep ma sem mentes az árnyéktól, hiszen a szomszédban háború zajlik, ma is sokan mellőzik az önfeledt ünneplés lehetőség
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László polgármester a köszöntőjében hangsúlyozta: mindig nagyon jó érzés az idősekkel találkozni, de a karácsonyi program mindig kedvesebb számára. Ezt az érzést még inkább erősíti az, hogy 2019-ben volt a világjárvány előtti utolsó olyan összejövetel, amikor találkozhattak a karácsonyváráson. Mint felidézte, le kellett mondani a találkozásokról, egy-egy szeretetteljes ölelésről, amely a nagyszülők és unokák számára rendkívül fontos.

– Most újra van lehetőségünk arra, hogy személyesen találkozzunk, emelkedett lélekkel és szívvel készüljünk az ünnepre – mondta. A polgármester arra is kiért, az elmúlt években az adventi gyertyagyújtásokat is csak szűk körben tudták megtartani, így az elmúlt időszak egyik legfelemelőbb pillanata volt az, hogy most újra a város főterén lobbanhatott fel az adventi koszorún az első gyertyaláng.

Szavai szerint ahogy körülnézett a város főtéren, az a nagyon jó érzés töltötte el, hogy szinte az egész város ott van, s valóban együtt örülhettek az advent eljöttének. Papp László is kitért arra, hogy az ünnep ma sem mentes az árnyéktól, hiszen a szomszédban háború zajlik, ma is sokan mellőzik az önfeledt ünneplés lehetőség.

Janikovszky Évát idézvén rámutatott: „szép ez az ünnep, de törékeny”, de minden nehézség ellenére örülhetünk, ha másnak nem, legalább annak, hogy együtt lehetünk. Ne rutinból kívánjunk békés karácsonyt, hiszen ha valamikor, ennek most kimondottan nagy jelentősége van.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában