304 éve született Hatvani István

2022.11.24. 07:54

Iskolájuk névadójára emlékeztek a hatvanisok

November 21-e a Debreceni Hatvani István Általános Iskolában minden évben az emlékezés napja, mely alkalomból alsó és felső tagozatos diákjaikkal több helyszínen, sokféle programmal elevenítik fel névadójuk alakját – áll az iskola közleményében. Születése évfordulójának reggelén idén is első útjuk volt az iskola kertjében található Hatvani-relief, amelynél felidézték a tudós-polihisztor életét, tudományos tevékenységét, majd Bertók Krisztina intézményvezető elhelyezte az emlékezés koszorúját.

Forrás: Debreceni Hatvani István Általános Iskola

A következő állomás Korompainé Mocsnik Marianna tanár-muzeológus Hatvani Istvánról szóló előadása volt, melyhez a technika segítségével minden osztály projektoros kivetítés keretében online kapcsolódhatott.

Forrás: Debreceni Hatvani István Általános Iskola

A professzor életútját, szerteágazó tudományos munkáját a tanárnő a legfontosabb momentumokat kiemelve, illusztrációkkal szemléltetve, irodalmi idézetekkel gazdagítva hozta közel diákjaikhoz, kiválóan érzékeltetve Hatvani István személyiségének nagyságát és tevékenységének rendkívüliségét.

Szintén az évforduló napjának programja volt a Ki mit tud Hatvaniról? című vetélkedő ünnepélyes díjátadója, melynek meghirdetésével az emlékezésre való készülődés már hetekkel korábban elkezdődött.

A polihisztor sokoldalúságát jól példázó komplex feladatokat a jelentkező felsős csapatok a megadott forrásjegyzék alapján, önállóan oldották meg, latba vetve logikus gondolkodásukat, szövegértő készségüket, információkeresési képességüket, digitális tudásukat, vagy művészi érzéküket. A sok munkát és kitartást igénylő feladatok megoldását idén is sok tanuló vállalta, így az évforduló napján a könyvtárban zajló díjkiosztón 54 tanulójuk sikeres részvételét értékelhették.

Forrás: Debreceni Hatvani István Általános Iskola

Az 5-6., illetve 7-8. osztályos versenyzők között a legmagasabb pontszámot elérők oklevelet és ajándékokat vehettek át.

Eredmények

5-6. évfolyam

I. díj – 6.b: Erdelics Tünde, Fürjész Zsófia, Kaszab Kristóf, Marton Marcell, Mészáros András

II. díj – 5.a: Nagy Márton

III. díj – 5.c: Berki Rebeka, Szabó Hanna, Tóth-Molnár Liza, Zsupos Hédi

7-8. évfolyam

I. díj – 8.a: Bodó Attila, Csabai Balázs, Gajdán Balázs, Nagy-Huszin Erik

II. díj – 8.a: Bessenyei Marcell, Dávid Márkó, Fésüs Péter, Kolozsvári Alex, Kopcsó Mandula

III. díj – 7.b: Bognár Laura, Gál Réka, Rekenyi Noémi, Spadafora Matteo, Tóth Lőrinc

Különdíj – 8.a: Galgóczi Zoltán, Lányi Kincső, Szilasi Annabella, Tsorbatzoglou Zoi

A vetélkedő egyik feladatából, a tanulók Hatvaniról készített montázsaiból állt össze az a kamarakiállítás, amely szintén az évforduló tiszteletére még hetekig látható az iskola emeleti folyosóján.

Forrás: Debreceni Hatvani István Általános Iskola

Hatvani István szellemisége idén is áthatotta az iskola falait, és megidézése még ösztönzőbbé tette tanulóik számára a professzor máig érvényes iránymutatását: „…hogy új és hazánkban született eredményekkel ajándékozzuk meg a tudomány birodalmát: ez itt a munka, ez a feladat!”

A szervezők köszönetet mondanak minden résztvevőnek, tanároknak és diákoknak, hogy méltón ünnepelhették e jeles napot, és szívből gratulálnak a vetélkedő díjazottjainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában