Irtják a gazt

2022.11.07. 12:44

Vegyszerek nélkül szállnak harcba Debrecenben az allergén gyomok ellen

A mostani tender eredményhirdetése a parlagfű-mentesítés kötelező módszerét is meghatározta.

Egy területet egy évben maximum háromszor kívánnak kezelni, így kell megoldani, hogy az egybefüggő földterületek egész évben gyommentesek legyenek.

Forrás: MW-archív

Monostorpályi székhelyű társaság, a Monostor-Erdő Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság végezheti a nem vegyszeres módszerrel történő gyommentesítést a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő, meghatározott földterületeken. A felhívásra három cég jelentkezett, közülük a nyertes vállalkozás ajánlata: hektáronként nettó 14 ezer 500 forint.

A november 7-i Közbeszerzési Értesítő eredményhirdetése szerint az önkormányzat tulajdonában lévő földterületek gyommentesítésének a parlagfű elburjánzásának megakadályozása a célja, és az ezt szolgáló eljárásnak olyannak kell lennie, hogy általa legalább 15 centiméter mélységig fellazuljon a talaj. Egy területet egy évben maximum háromszor kívánnak kezelni. Így kell megoldani azt, hogy az egybefüggő földterületek egész évben gyommentesek legyenek. A feladat mezőgazdasági vontatóval (traktor) végzendő, mégpedig „tárcsázás” talajművelési eljárással.

A mezőgazdasági vontatónak a munkavégzés során aktív GPS vezérléssel kell rendelkeznie. Az ajánlatkérő ugyanis ez alapján ellenőrzi a munkavégzést, azaz a gyommentesítéssel érintett terület nagyságát, és ez képezi a teljesítésigazolás alapját.

A leírásból az is megtudható, hogy a gyommentesítéssel érintett terület nagysága 220 hektár plusz legfeljebb 50 százaléka. Tehát az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy az előirányzott területnagyságot (220 ha) további maximum 50% mértékig megemelje. Az elszámolás a nyertes ajánlattevő által megajánlott egységáron fog történni, eseti megrendelés alapján, nettó 15 millió forintos keretösszeg erejéig.

A megrendelő a keretösszeg 85%-áig vállal felhasználási kötelezettséget. Az ajánlatkérő egy megrendelés alkalmával minimum 20 ha gyommentesítését rendeli meg. A kivitelezőnek a tárcsázási munkát egy megrendeléssel kizárólag vagy a Déli Gazdasági Övezet vagy az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet területén szükséges végeznie.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában