Hazafias nevelés

2022.11.24. 15:19

Berettyóújfalui iskola nyerte a karcagi Bátrak Ligáját

A vetélkedősorozat az élet nagy kihívásaira készíti fel a magyar fiatalokat.

A Bátrak Ligája karcagi állomásán izgalmas kihívásokkal néztek szembe a fiatalok | Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

A Honvédelmi és Sportszövetség által rendezett Bátrak Ligája karcagi állomásán tíz általános iskola csapata – köztük több Hajdú-Bihar megyei – vett rész – számolt be róla az MTI. A Bátrak Ligája a honvédelmi neveléshez kötődő szellemi és fizikai aktivitást igénylő iskolai vetélkedősorozat, amelynek célja a fiatalok Honvédelmi Sportszövetséghez fűződő aktív kötődés kialakításán túl a hazafias nevelés is. A rendezvény mottója: „Bátorság, kitartás, győzelem!”

Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter, a szövetség elnöke az esemény díjkiosztóján célként fogalmazta meg, hogy olyan fiatalok nőjenek fel, akik bátrak és képesek lesznek elhárítani a hazát fenyegető veszélyeket. Nem mindegy milyen jövője lesz Magyarországnak – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Magyarország a béke pártján áll, a háborút megtapasztalták szüleink, nagyszüleink.
– A szomszédságban most is háború dúl, az emberiség nem tanul a történelemből, ennek látjuk a káros hatásait a mindennapokban. Ebből a háborúból ki kell maradni! – szögezte le. – A Bátrak Ligája versenysorozat elsődleges célja a hazafias nevelés során aktív közösségek létrehozása és az egészséges életmód népszerűsítése – tette hozzá Simicskó István. Szerinte mindenki győztes, aki részt vett ezen, mindenki bátrabb, felkészültebb lesz. Továbbá büszke lesz arra, hogy jó lokálpatriótaként kötődik a szülőföldhöz. A program az is, hogy segítsen megérteni: a szülőföld, a haza semmivel sem pótolható, és akik kötődnek a hazához, bátran védelmezik is azt.

Simicskó István kitért rá, hogy a kadétképzés 2017-es indulása óta 120 iskolával kötött szerződést a Magyar Honvédség, ezekben egyfajta előképzésben részesülnek a gyermekek.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere elmondta: a honvédelmi képzést, a haza iránti elkötelezettség megteremtését fiatalon kell kezdeni. Megemlítette, hogy a városban is elkezdődött a kadétképzés.
Az első helyezést a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata érte el. A díjakat Simicskó István mellett F. Kovács Sándor és Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselők, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke és Szepesi Tibor adta át. MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában