Szemléletformáló projekt

2022.11.28. 12:44

A tisztább debreceni levegőért ültettek fát az óvodások

Mire a gyerekek felnőnek, nyolcvanezer debreceni számára elegendő oxigént fognak termelni az elültetett csemeték.

Forrás: Molnár Péter

Közösségi faültetéshez csatlakoztak hétfőn délelőtt a debreceni  Kazinczy Ferenc Általános Iskola diákjai, valamint a Tócóskerti Óvoda és a Debreceni Református Kollégium Óvodájának csoportjai a Sárvári Pál utca melletti zöldterületen.

– A véderdő nagyon fontos és hasznos a tócóskertiek és a tócóvölgyiek számára, ennek köszönhetően a porszennyeződés nem fog bejutni a lakótelepre. Azzal, hogy a gyerekeket bevonjuk a faültetésbe, már fiatalon megtanulják, hogyan kell fát ültetni, és ez miért fontos a számukra is. Emellett a program a lakosság összehangolására is remek alkalom – mondta a Haonnak Csaholczi Attila. A körzet önkormányzati képviselője portálunknak megvallotta, hogy nagy öröm volt számára együtt dolgozni az óvodásokkal, és meghatotta, hogy milyen lelkesek és ügyesek a gyerekek.

Forrás: Molnár Péter

Fülöp Ferenc Krisztiántól, a Life IP HungAIRy ökomenedzsertől megtudtuk: a program révén Debrecenben idén négy helyszínen, több mint öt hektár területen ültetnek véderdőt. 

– Egyrészt kertészeti technológiával ültetünk 8–12 centméter törzskerületű, jellemzően kétméteres fákat. A tócóvölgyi területen pedig erdészeti technológiát használunk, itt 40–50 centiméter hosszúságú csemetéket ültetünk – mondta el a szakember. Fülöp Ferenc kiemelte, hogy a Vértessy-kúriához hasonlóan a Tócóvölgyben is közösségi program keretében végzik az ültetést, így a lakókat közelebb tudják vinni a kialakított erdőterülethez. A termetesebb, több tíz kilós fák ültetése helyett a gyermekek számára a kisebb csemeték ültetésére adtak lehetőséget. Fülöp Ferenc közölte: nem titkolt céljuk, hogy már egészen fiatalkorban a környezettudatosság felé tereljék a diákokat és az óvodásokat.

Forrás: Life IP HungAIRy

– A projekt célja a levegőminőség javítása Debrecenben. A keleti, erdőspusztai területhez képest ugyanis a város nyugati részén kevesebb az erdős terület. Ennek az arányát hivatott a program javítani – fejtette ki. Fülöp Ferenc hozzátette, a mezőgazdasági területekről származó szállópor megkötése is kiemelten fontos szempont volt, valamint a lakóövezet közelsége miatt rekreációs célokat is szolgálhatnak az erdők.

A Tócóvölgy dél-nyugati részén 7700 négyzetméteren ültetnek el több mint hatezer fát. Elmondta, erdészeti technológia révén húsz év múlva 1500 fával kell számolni hektáronként, mivel ritkítva lesz az állomány, és csak a legerősebb fák fognak megmaradni. Főként mezei juhart, hársat és szilt ültetnek el.

Forrás: Molnár Péter

Néhány évtized múlva a most elültetett fák napi szinten mintegy nyolcvanezer debreceni számára elegendő oxigént termelnek majd, és 16 ezer autó klímára gyakorolt hatását is képesek lesznek kompenzálni.

HL

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában