Már nem kell sokat várni

2022.10.18. 17:00

Várhatóan november végén nyit a hulladékudvar – megszűnhetnek a kígyózó sorok

Hamarosan újra vihetik a lakosok a hulladékot az István úti telephelyre.

Néhány héten belül használatba vehetik a lakók az újjápített hulladékudvart

Forrás: Czinege Melinda

Egyelőre még nem látványosan, hiszen a konténereket még később szállítják a helyükre, de jól halad a tavaly augusztusban leégett Lakossági Hulladékudvar újjáépítése Debrecenben, az István úton. Mint ismert, 2021 augusztusában tűz ütött ki az AKSD Kft. által üzemeltetett telephelyen, melynek kiváltó okára azóta sem derült fény. A kár meghaladta az 50 millió forintot, a bontás, a terveztetés és az újjáépítés tervezett költsége pedig ennél jóval több, mely kisebb részben a biztosítási kárkifizetés összegéből, nagyobb részben az AKSD Kft. saját forrásaiból valósult meg – tájékoztatta a Haont Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője.

A korábbi hulladékudvart a tűzeset miatt teljesen le kellett bontani
Forrás: Napló-archív

Az anyagi káron túl azonban a legnagyobb problémát az jelentette és az újranyitásig még jelenti is, hogy a debreceniek így kénytelenek az ideiglenes hulladékudvart használni, ami csak hétvégente van nyitva. 

– Ez mind a lakosok, mind a kollégáink számára rendkívül kimerítő. A lakosok kénytelenek heti 2 hétvégi napba sűríteni a közel ugyanolyan mennyiségű hulladékuk elhelyezését, mint amit korábban 5 nap alatt adtak le. Emiatt előfordult, hogy szombaton 14 óráig akár 100 méteres jármű sor torlódott fel a Vértesi úton, várva arra, hogy bejusson az Ideiglenes Hulladékudvarnak helyet adó Regionális Hulladékkezelő Telepre (4002 Debrecen, Vértesi út 9.). A legnagyobb gondot az okozta, hogy mivel a Telep szombaton 13 óráig van nyitva, az ideiglenes hulladékudvar pedig szombaton és vasárnap, így összemosódtak a tevékenységek a lakosok számára. Gyakorlatilag két egymástól teljesen függetlenül működő telep, és kollektíva került ugyanarra a telephelyre úgy, hogy ennek ellenére elkülönülten működtessék a szolgáltatásaikat, mint ahogyan előtte – vázolta fel Domokos Csilla.

Forrás: Czinege Melinda

Könnyebben, gyorsabban

Jó hír, hogy a tervek szerint ezt a helyzetet már nem sokáig kell kibírni, és november végétől újra naponta leadhatják a hulladékot a lakosok, ráadásul jobb feltételekkel, mint korábban, a tűzeset előtt. A tervezés során ugyanis az volt az elsődleges szempont, hogy a korábbi tapasztalatokat felhasználva olyan létesítményt adjanak át a lakosság használatára, mely kiküszöböli a korábbi rendszer hátrányait, leginkább a kígyózó sorokat az István úton. Az a cél, hogy ha behajt a lakos a hulladékudvarba, akkor minél előbb el tudja helyezni a hulladékát, és távozhasson, azaz a konténer típusok elhelyezésének sorrendjét, és a telepen belüli közlekedést egyaránt ebben a szellemben valósítják meg. 

Az újranyitó hulladékudvar szolgáltatásai nem változnak a tűzesetet megelőző helyzethez képest, azonban a jelenlegi ideiglenes hulladékudvar szolgáltatásaihoz képest bővülés lesz, hiszen a korlátozott lehetőségek miatt átmenetileg kevesebb szolgáltatást tudunk nyújtani 

– tette hozzá a szóvivő.

Forrás: Czinege Melinda

Kifejtette: a Lakossági Hulladékudvar épületét statikai okok miatt teljes egészében elbontották 2022 februárjában. Tulajdonosi döntés értelmében a korábbi, részben fedett épületet is magában foglaló létesítmény helyett teljesen nyitott hulladékudvar megvalósítására irányult a hatósági eljárás. Az újjáépítés során csatornarendszert, villamoshálózatot és térvilágítást építettek ki, a korábbi egy helyett két kapu lesz kialakítva, valamint új hídmérleget üzemelnek be. Az engedélyeztetési eljárás hamarosan lezárul, a kivitelezés hasonlóképp, így várhatóan november végén újra üzemelni fog az István úti Lakossági Hulladékudvar. 

VK

Mind a jelenlegi Ideiglenes Hulladékudvar, mind a majd újranyitó Lakossági Hulladékudvar szolgáltatásairól, nyitvatartásáról, az igénybevétel feltételeiről az alábbi weboldalon tájékozódhatnak a lakosok, illetve az ügyfélszolgálat elérhetőségein.

Az Ideiglenes Hulladékudvar szolgáltatásairól röviden, és remélhetőleg már csak rövid időre:
A debreceni lakosok számára ingyenesen elérhető a Lakossági Hulladékudvar szolgáltatása, ahol le lehet adni az esetlegesen sárga fedeles kukákban el nem férő csomagolóanyagokat (pl. nagy méretű elektronikai eszköz, vagy bútorok csomagolása, egyéb műanyag, vagy papír csomagolóanyagok), veszélyes, vagy elektronikai hulladékot, lomot, vagy akár textilt is. A hulladékudvar szolgáltatásai jelenleg tűzeset miatt ideiglenesen a Regionális Hulladékkezelő Telepen elérhetők (4002 Debrecen, Vértesi út 9.).
   • Kizárólag debreceni lakosok vehetik igénybe a szolgáltatást.
   • Csak hulladékfajtánként különválogatott, szennyeződésmentes hulladékot lehet elhelyezni a feliratozott konténerekben.
   • A beérkező személy maga helyezi el a különválogatott hulladékát a hulladék típusonként feliratozott konténerekbe.
   • Csak M1 járműkategóriába tartozó személyautóval, vagy ahhoz kapcsolt utánfutóval lehet behajtani az ideiglenes hulladékudvar kijelölt területére, teherautóval tilos. A gépjárműkategória meghatározás alapját képező jogszabály: 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet, 326/2011. Korm. rendelet.
   • Cégek, közületek esetében a hulladékátvétel szünetel. 
Az Ideiglenes Hulladékudvarban leadható hulladékokon felül további lehetőség még, hogy évente egy alkalommal a Regionális Hulladékkezelő Központ nyitvatartási idejében minden debreceni lakos díjmentesen helyezhet el legfeljebb 200 kg települési szilárd hulladékot, úgymint: kommunális hulladék, törmelék, föld.

Nyitva tartás:

Regionális Hulladékkezelő Központ: Hétfőtől péntekig: 06:00-19:00 / szombat: 06:00-13:00
Ideiglenes Hulladékudvar: Szombat és vasárnap: 08:00-16:00 / március 1-től szombat és vasárnap: 08:00-18:00


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában