Fontos a korai felismerés!

2022.10.10. 19:34

Konferenciával és közös sétával hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre Debrecenben

Évente mintegy hétezer új esetet diagnosztizálnak hazánkban.

Forrás: Molnár Péter

Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta címmel tartott rendezvényt a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Szervezete a Megyeháza Árpád termében hétfőn délután. Az esemény előadói az emlőrák és egyéb daganatos betegségek korai felismerésére és az összefogás fontosságára hívták fel a résztvevők figyelmét.

– Minden ilyen eseményen azt érzem, hogy van értelme ezt csinálni. Amikor rajtam van a szalag, és nőkkel találkozom, van olyan, aki a fejéhez kap, és mondja, hogy majd mennie kell mammográfiára – fejezte ki köszöntőjében köszöntőjében Széles Diána, a rendezvény fővédnöke. Debrecen alpolgármestere úgy fogalmazott: akik ezt a tragédiát már átélték, azok tudják, hogy milyen lelki teher ez számukra és családjaik számára. – Külön köszönet mindazoknak, akik ezt megélik és mégis jönnek, segítenek, felhívják a figyelmet – tette hozzá.

A köszöntő végén egy oklevelet is átnyújtott a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet és Segítő Szolgálat részére a Debreceni Karitatív Testület számára nyújtott önzetlen segítségnyújtások és támogatások elismeréseként.

A folytatásban a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznak a szakemberei tartottak előadásokat többek között az emlőrák onkoterápiájáról, a Covid hatásáról az emlőrák szűrésére, valamint az emlőrák sebészetéről és radioterápiájáról.

Árkosy Péter, az Onkológiai Klinika igazgatója a prezentációjában kiemelte: hazánkban minden tizedik nő szenved emlőrákban; 7 ezer új esetet diagnosztizálnak, és 3 ezer ember hal meg ebben a betegségben évente.

Az esemény zárásaként pedig egy közös sétát tettek a résztvevők a Megyeházától a Kossuth térig ezzel is felhívva a társadalom figyelmét a mellrák elleni küzdelemre.

Forrás: Molnár Péter

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában