A természet őszi ünnepe

2022.10.20. 14:57

Fellobban a pásztortűz, programkavalkáddal köszöntik a hideg évszakot a Hortobágyon

Az idei évben is megrendezik a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet a Kilenclyukú híd lábánál.

Forrás: Napló-archív

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

Az október 22-i rendezvényre érkezők testközelből találkozhatnak a pásztorok állataival – magyar racka juhokkal, nóniusz lovakkal, négyökrös bivalyfogattal, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogattal –, amelyek a juhászok, csikósok és gulyások társaságában átvonulnak a hídon. Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Darufesztivál programjának keretein belül természetismereti játékok, valamint kézműves foglalkozások várnak mindenkit – ajánlja az érdeklődők figyelmébe eseményét a Hortobágyi Nonprofit Kft. és Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A rendezvényen hosszú kimaradás után újra megelevenedik a pásztortűzgyújtás hagyománya, amellyel a pásztorok a legeltetési szezont búcsúztatják.

A Behajtási Ünnep délután 14 órakor a jószágok Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. A részletes program itt megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában