Elismert tudomány

2022.10.04. 13:42

Egyre nagyobb teret nyer az antrozoológia

A kutya a legnépszerűbb a terápiás állat.

Forrás: Czinege Melinda

Az ember-állat kapcsolat perspektívái címmel rendezett antrozoológiai konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara kedden, Hajdúböszörményben. A rendezvényen az állatasszisztált pedagógia elismert szakemberei mutatták be a legújabb kutatási eredményeiket három helyszínen, hat szekcióban.

Kelet-Magyarországon egyedüliként a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán zajlik állatasszisztált pedagógia oktatása alapszakon és szakirányú továbbképzésben.

– Mai társadalmunkban jelentősen változik a természethez való viszonyunk, emiatt fontos kérdés lesz, hogy miként tudunk új megközelítéseket találni a környezetünkben élő állatokkal való viszonyunkhoz – emelte ki dr. habil Lovas Kiss Antal egyetemi docens, a konferencia szervezője.

Dr. habil Lovas Kiss Antal egyetemi docens, a konferencia szervezője
Forrás: Czinege Melinda

– Az egyetemeknek az oktatás és a kutatás mellett fontos szerepük van a szemléletformálás terén is, ez pedig a pedagógusképzésben különösen igaz. Az állatasszisztált képzés beindításakor egyfajta ökológiai szemléletváltást tűztünk ki célul, az ember és az állat viszonyát középpontba helyezve – fogalmazott dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának dékánja. Elmondta továbbá: sok kutatás kimutatta, hogy az ember pszichés állapotára pozitív hatással van a háziállatokkal való közös lét és foglalkozás. Ebben a folyamatosan változó társadalmi és gazdasági helyzetben a segítő állatok alkalmazása egyre nagyobb teret nyer, elég, ha csak a fogyatékossággal élőkre vagy a pszichiátriai betegségekkel küzdőkre gondolunk.

– Elsősorban pedagógusok számára indítottuk a képzést, de a növekvő érdeklődés miatt az elmúlt évben változtattunk a bemeneti feltételeken, emiatt az elméleti és gyakorlati ismereteket is nagy óraszámban tartalmazó képzésbe már egészségügyi vagy szociális végzettséggel rendelkező szakemberek is bekapcsolódhatnak – hangsúlyozta. Mint megtudtuk, az antrozoológiát világviszonylatban elismert tudományként tartják számon. Hazánkban azonban még alig alkalmazott szakterület, amely interdiszciplináris módon fogja össze az emberek és állatok közötti interakciók vizsgálatát.

Forrás: Czinege Melinda

Az állatok világnapján megrendezett konferencián több tudományterület szakemberei tartottak előadást egyebek mellett az állatasszisztált tevékenységek etológiai, pedagógiai és pszichológiai vonatkozásairól, de az ember-állat kapcsolatok szociokulturális sajátosságairól is szó esett.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában