Ingyenes program

2022.10.16. 10:49

Böszörményi csillagászokkal is látható lesz a részleges napfogyatkozás

Derült idő esetén a művelődési központ elé várják az érdeklődőket.

A csoport megannyi ismeretterjesztő rendezvénye között a tavalyi részleges napfogyatkozást is megfigyelhették az érdeklődők a hajdúböszörményi főtéren

Forrás: Napló-archív

A Hajdúsági Csillagászati Csoport derült, felhőmentes időben sok szeretettel vár  mindenkit a részleges napfogyatkozás megfigyelésére Hajdúböszörmény főterére október 25-én, kedden 11 órától a Sillye Gábor Művelődési Központ elé. 

Balogh Zoltán amatőr csillagász arról is tájékoztatta a Haont, hogy ekkor a Hold árnyéka át fog vonulni a Földön Izlandtól Európán és Afrikán át, egészen az Arab-tengerig. Magyarországról nézve a napkorong 28–39%-át takarja ki a Hold korongja, keleti és északi irányba haladva nő a kitakarás mértéke.
A Nap 30,3° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény mennyisége még nem csökken észrevehetően. A jelenség szabad szemmel is látható lesz.

A Nap látványa a minap, Nagyhegyesről
Forrás: Buczi Zoltán-archív

Ebben az esetben a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek DIN 14-es fokozattól. A távcsöves megfigyelést csak derült időben tartják meg. A programot a Nemzeti Kulturális Alap és az Ön választ, mi segítünk program támogatja, Hajdúböszörmény Önkormányzata pedig térítésmentes közterület-használatot tett lehetővé a csillagászati rendezvényhez. Az esemény közösségi oldala itt követhető.

Megtudtuk azt is, hogy a mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni.  A megfigyelések kapcsán Balogh Zoltán figyelmeztetett: fontos, hogy senki ne nézzen semmilyen távcsővel megfelelő szűrő nélkül a Napba, mert örökre látáskárosodást szenvedhet!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában