Folytatódik a Szenior Egyetem

2022.10.07. 20:11

Az élethosszig tartó tanulást támogatják a Debreceni Egyetemen

Nagy érdeklődés övezte pénteken a Szenior Egyetem 2022/2023. tanév őszi félévének első rendezvényét a Debreceni Egyetem Aulájában.

Forrás: Kiss Annamarie

Az egyetem meggyőződése, hogy az oktatás és a kutatás terén felhalmozott immár évszázados tapasztalat akkor hasznosul igazán, ha mindenki számára hozzáférhető. Ennek szellemében indították útjára az úgynevezett harmadik misszió keretében a Szenior Egyetemet. A rendezvény célközönsége elsősorban a nyugdíjas korosztály, akik több tudományterületet átfogó ismeretterjesztő előadások keretében kaphatnak információt – többek között – debreceni aktualitásokról, a világ történéseiről, egészségügyi témákról vagy akár olyan irodalmi, történelmi eseményekhez kötődő évfordulókról, mint az Aranybulla vagy a Petőfi emlékév. A képzési program az őszi és a tavaszi félévben egyaránt hat-hat érdekes előadást foglal magában, amelyekre kéthetente pénteken kerül sor. A két félévet felölelő ingyenes képzés végén a hallgatók tanúsítványt kapnak.

Dr. Pósán László, a Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének egyetemi tanára, a Szenior Egyetem szakmai vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ami jelenleg Debrecenben történik az párját ritkítja. – Azt látom, hogy a történelem szó szerint itt zajlik előttünk, annak mi magunk is a részesei vagyunk – tette hozzá a város gazdasági fejlődéséről szólva.

A Szenior Egyetem őszi félévének első előadását „Történelmi léptékű fejlődés Debrecenben. Gazdaság, innováció, amire 30 évvel ezelőtt senki sem mert gondolni” címmel Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere tartotta.

– Ha a gazdaságfejlesztést nézzük, akkor az elmúlt nyolc év történelmi jelentőségű folyamatnak tekinthető – hangsúlyozta. Előadásában kifejtette, hogy egy város akkor lehet sikeres, ha megfelel bizonyos feltételeknek, például megfelelő infrastruktúrával felszerelt iparterületekkel. Ehhez kapcsolódóan megemlítette, hogy Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik lényeges eleme volt a magas tudásigényű iparágak felé fordulás. Ennek nyomán a hagyományos iparágakon túl megjelent az elektronikai ipar, majd elindultak az informatikai és járműipari fejlesztések is. Kiemelte továbbá, hogy nagyon fontos előrelépés volt a nemzetközi repülőtér megléte is.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában