Mennyi az annyi?

2022.10.12. 20:00

A méretes tök törődést igényel – Piaci mustra Debrecenből!

A szakemberek szerint az is fontos, hogy nem feltétlenül a nagyobb a jobb.

Szentei János őstermelő szerint a termelők még a jövő hétre jósolt 25 fokos hőmérsékletben napoztatják a tököt, utána lesz érdemes leszedni

Forrás: Molnár Péter

A drasztikus zöldségár-emelkedésekhez mérten – mondhatni – üdítő mértékben, 10–15 százalékkal drágultak idén az őszi tökfélék – összegezte a Haon szerdán a debreceni Nagypiacon.

Ki mint öntöz, úgy arat: a rutinos termelők kicselezték az aszályt, köztük a debreceni Szentesi János, aki őstermelőként több mint három évtizede van a szakmában. Portálunknak elmondta, hogy az októberi slágerzöldség termelőit nem segítette az extrém nyári időjárás, de még így is kiváló minőségű hazait tehet ki a pultra, aki tudott öntözni. Megtudtuk azt is, hogy a vénasszonyok nyara miatt valamennyivel késik a legkedveltebb magyar fajtának, a nagydobosinak – vagy ahogy legtöbben ismerik, a „kerek töknek” a betakarítása. A termelők még a jövő hétre jósolt 25 fokos hőmérsékletben napoztatják a tököt, utána lesz érdemes leszedni.

Egy szép portéka a debreceni nagypiacon
Forrás: Molnár Péter

Az idei kereslet – egyelőre – a tavaly októberitől messze elmarad, csaknem negyedére esett vissza, a tapasztalt gazdász azonban nem aggódik. – A töknek akkor jön el az ideje, amikor a szervezet megkívánja – jegyezte meg.

Az úgynevezett kanadai – „hosszúkás” – sütőtök kilóját az online katalógusok szerint 300–400 forint körüli összegért árulják a szupermarketek, a piacon kis árengedménnyel, ezer forintért vettünk egy egészet.

Nem halogén, nem halloween

Ottjártunkkor tökvásárlóval nem találkoztunk, pontot tehettünk viszont egy igen fontos ügy végére: azt a bizonyos faragni való sárga zöldséget a magyar földön termelő őseink nem halloween-töknek, de nem is a közösségi médiában elterjedt halogéntöknek, hanem egyszerűen olajtöknek nevezték.

Faraghatjuk, dekorálhatunk vele, de semmiképp ne kóstoljuk meg sem a dísztököt, sem az olajtököt – javasolta az egyik földszinti árus. Elmondta azt is, hogy nagyon jó volt az idei termése, és sokkal nagyobb példányokat kínál a tavalyinál.

Igaz, az előző évben a csepegtetőt nem használta, idén viszont szükségszerű volt beindítania a kertészetében. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szó szerint beletörhet a bicskánk a faragásba, ha rosszul választunk: a kisebb példányok olyannyira kemények, hogy barkácsolásra nem, csakis festeni valók.

Szentei János őstermelő a portékáival
Forrás: Molnár Péter

Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan – figyelmeztet honlapján a Nébih. A szervezet ezúttal is körültekintésre int, de akár termelőtől, akár szupermarketben vásárolunk, érdemes megfogadni János gazda tanácsát: sok más földi jóhoz hasonlóan sütőtökügyben is a nap érlelte hazai a legfinomabb.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában