Az utókor tisztelete

2022.10.11. 13:50

A 90 éve elhunyt Klebelsberg Kunóra emlékeztek Debrecenben

A néhai kultuszminisztert a nemzet felemelésének önzetlen szolgálata vezérelte.

Forrás: Molnár Péter

Gróf Klebelsberg Kunó egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert a Debreceni Egyetem jogelőd intézménye 1927-ben fogadta díszdoktorai sorába. A 20. század egyik legnagyobb hatású államférfija ötvenhat évesen hunyt el. Halálának 90. évfordulója alkalmából kedden koszorúzással tisztelegtek a példaadó munkássága előtt a Debreceni Egyetem Főépülete előtt álló szobornál.

A neves kultúrpolitikust hazai és külföldi egyetemektől kapott díszdoktori címek mellett több városunk avatta díszpolgárrá, sok utcát és közterületet neveztek el róla. A korabeli tudósítások szerint 1932. október 11-én sok ezres tömeg vett tőle végső búcsút, temetése a legnagyobbakéhoz volt fogható.

Prof. dr. Bartha Elek egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a megemlékező beszédében hangsúlyozta, hogy Klebelsberg életművének öröksége mára tartósan részévé vált az egyetem arculatának.

– A nagyjainkról való megemlékezés kiapadhatatlan forrás, amelyből erőt meríthetünk feladataink végrehajtásához, a nehézségekkel való szembenézéshez. Minden időben kiemelkednek olyan egyéniségek, akik megértik az idők szavát, és készek cselekedni a hazájuk érdekében, akik nemcsak saját gyarapodásukat tartják szem előtt, hanem beállnak a nagy léptékű össznemzeti ügyek szolgálatába is. Klebelsberg Kunó életművének értelmezése bármikor történjék is, aligha lehet megosztó, hiszen az általa képviselt értékek mellett a tettei is egyedülállóak – fogalmazott.

Kiemelte továbbá, hogy az egykori miniszter nemzetpolitikája, a nemzeti identitásról és kultúráról, valamint a nemzeti megmaradás összefüggéseiről vallott nézetei ma is elemi erejűek, s ezek a gyakorlatba átültető cselekedetei máig hatóak.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában