Országos kampány

2022.09.13. 15:39

Nyílik a Nemzeti Együttműködési Alap, a civil szervezetek október elejétől pályázhatnak

Az önszerveződés népszerűségének kulcsa az azonos értékrenddel, célokkal együtt tevékenykedő emberek közössége.

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke ismertette: a civilek támogatására ebben az évben is minimális, 3 millió forintos keret áll rendelkezésre, 2014 óta viszont kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ezeket a szervezeteket közvetetten is segítsék

Forrás: Czinege Melinda

Országos tájékoztatási kampány debreceni állomásának adott otthont kedden a Megyeháza. A Civilek a Fiatalokért Egyesület szervezésében a résztvevők megismerhették az október elején megnyíló Nemzeti Együttműködési Alap részleteit.

A szakmai előadások előtt Pósán László országgyűlési képviselő a köszöntőjében kiemelte, hogy a civil szféra megerősödött az elmúlt évtizedben Magyarországon. Úgy fogalmazott: az önszerveződés népszerűségének kulcsa az azonos értékrenddel, célokkal együtt tevékenykedő emberek közössége. Elmondta, hogy Hajdú-Bihar megyében 2500 ilyen szervezet van, amely szabadidős tevékenységgel, vagy mások megsegítésével foglalkozik, de akad olyan közösség is, ami ötvözi e tevékenységeket, például a vadászattal foglalkozó emberek karitatív akciói. Kiemelte: hittel, akarattal, leleménnyel kell leküzdeni a nehézségeket, ami nem könnyű, de továbbra is bízik a civilek leszántságában.

A civilek mögött állnak

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke ismertette: a civilek támogatására ebben az évben is minimális, 3 millió forintos keret áll rendelkezésre, 2014 óta viszont kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ezeket a szervezeteket közvetetten is segítsék. Hangsúlyozta, hogy céljuk optimális költségvetési összeget teremteni, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a helyi civilek feladata továbbra is új dolgok létrehozása kell, hogy legyen.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere különös évről és közös problémákról beszélt: – Soha nem látott nehézségek előtt állunk, Magyarország és Debrecen azonban elkötelezett a civilek támogatása mellett – mutatott rá. Kitért arra is, hogy a rezsiemelkedés okozta kétségek ellenére is lehet pályázni, azon szervezetek ügye pedig, melyek az önkormányzattól kaptak eddig ingatlant, a közgyűlésen is téma lesz.

– A városnak az itt működő 1600 civil szervezet mögött kell állnia a továbbiakban is, mivel azok olyan közösségeket építenek, ahová gyakran a hivatalos szervezetek nem jutnak el – húzta alá.

Jó pályázat kell

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár először leszögezte: a háború okozta válság ellenére a kormányzat a továbbiakban is biztosítja a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatait. Kiemelte, hogy civil gondolkodásra, és a támogatások mellett összefogásra van szükség a következő időszakban.

Elmondta, hogy a pályázati költségekből továbbra is el lehet számolni az energiaköltségeket, a NEA október 3-án nyílik meg, egy hónapig lehet jelentkezni, a kifizetések pedig jövő márciusban várhatók. A helyettes államtitkár szerint érdemes hatékony pályázatot készíteni, vagyis ami mögött valós társadalmi igény van. Hozzáfűzte, hogy több mint 400 ezer önkéntes van az országban, és különös figyelmet szentel a kormányzat a szociális szférára.

Megjegyezte, hogy az alapból elkülönítettek egy olyan keretet is, melyből egyfajta kompenzációként 150 ezer forintot biztosítanak a sikertelen pályázóknak.

– A NEA kapcsán több mint 70 százalékos a győzelmi arány, tavaly például a beérkezett 13 ezer pályázatból több mint 10 ezer 900 lett nyertes, közöttük 8,2 milliárd forintot osztottak szét.

Forrás: Czinege Melinda

Élvonalban a megye

Szalay-Bobrovniczky Vince kitért arra is, hogy Debrecen és Hajdú-Bihar megye is erős civilügyben: a közösségek 5 százaléka ebben a megyében tevékenykedik, aktivitásuk pedig nagyobb, mint a nyugati országrészben. Felidézte, hogy az elmúlt két évben az együttműködési alap mellett a városi és a falusi civil alappal 2018 óta megnégyszereződött a civil forrás, ezzel tavaly 420 millió forint érkezett „nem tervezett támogatásként” Hajdú-Bihar megyébe.

A tanácskozás résztvevői a támogatások legfontosabb tudnivalóival ismerkedhettek meg.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában