Milliós bírság

2022.09.14. 20:00

Nem minden üzlet tartja be az árstopot

A kormányhivatalt kérdeztük, hogyan ellenőrzik a kisebb üzletekben azt, hogy drágábban adják-e a hatósági áras élelmiszereket.

Vajon ki tudja hitelt érdemlően megmondani azt, hogy a sarki fűszeres mennyiért adta tavaly ősszel például az olajat?

Forrás: Illusztráció, MW-archív

Nap mint nap tapasztalhatjuk bevásárláskor, hogy a hatósági áras élelmiszerekkel kapcsolatban előfordulnak hiányosságok.

Van olyan áruház, ahol hetek óta nincs a polcon cukor. Gyakran csirkemellet is nehezen lehet találni. Az árát viszont közelíti a korábban olcsón beárazott csirkemellnyesedék. Több hentesnél pedig egyértelműen túllépik a tavaly őszi árat az árstopos húsok.

Augusztusban két ismert multinacionális kiskereskedelmi áruházláncot büntetett meg a fogyasztóvédelem.

Az egyik cég a hatósági áras cukrot az előírtnál drágábban árulta. A mulasztást adminisztrációs hibával indokolták, ennek ellenére egymillió forintos bírságot kaptak. A másik vállalat esetében több árstopos termék nem volt elérhető egyes boltjainak polcain.

A február elsején életbe lépett árstopot öt alapvető élelmiszerre szabta ki a kormány. Az árplafont nem országosan egységes árban határozták meg, a rendelet szerint a szabályozás alá tartozó termékek nem léphetik túl az előző év október 15-én az adott üzletben feltüntetett eladási árat.

Azoknál a kereskedőknél, ahol a blokkon és a számítógépes rendszerben tételesen fel van sorolva a termékek és a hozzájuk tartozó ár, nyilvánvalóan könnyen lekövethető a hatóság számára az árváltozás. De vajon ki tudja hitelt érdemlően megmondani azt, hogy a sarki fűszeres mennyiért adta tavaly ősszel az olajat? Azokban a kisebb boltokban és hentesáruüzletekben, ahol az összeget egyszerűen a pénztárgépbe ütik, már nehezen bizonyítható, hogy például a blokkon szereplő 800 forintos tétel egy kiló párizsit vagy csokimikulást takar.

Forrás: Illusztráció, MW-archív

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályát kérdeztük, milyen eszközzel monitorozzák a kisebb üzleteket, és mi alapján tudják összehasonlítani, megegyezik-e a jelenlegi ár a tavaly októberivel:

A számítógépes nyilvántartással nem rendelkező kiskereskedelmi vállalkozások esetében a kormányhivatal a hatósági árat a 2021. október 15-i beszerzési bizonylaton szereplő bruttó beszerzési ár és a dokumentált haszonkulcs mértékével állapítja meg. Ehhez a kereskedőknek a beszerzési árról és haszonkulcsról is 2022. január 31-ig dokumentumokkal igazoltan kellett nyilatkoznia – áll a válaszukban.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyi esetben állapítottak meg szabálysértést, a megyei kormányhivatal közölte:

a hatósági árakkal összefüggésben 2022. február 1. óta több mint hetven helyszíni ellenőrzést végzett Hajdú-Bihar megyében, jogsértést huszonöt esetben állapított meg. A fogyasztóvédelmi bírságok összege ezekben az esetekben összesen 2,5 millió forint volt.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában