Komposztáló, csap és faház is van benne

2022.09.12. 19:30

Nagyot alkotni egy kis összefogással: átadták Debrecen legújabb közösségi kertjét

Immár az újkerti városrészben élők is kertészkedésbe foghatnak – 12 magaságyásnak lett gazdája hétfőn.

A hétfői kulcsátadáson

Forrás: Kiss Annamarie

A város vezetésének célja, hogy Debrecen zöld módon fejlődhessen, és különös figyelmet fordítanak a lakótelepi városrészen élőkre is e tekintetben. Két évvel ezelőtt indult útjára a közösségi kertek kialakításának kezdeményezése, 2020-ban a Vénkertben épült meg az első.

– Nagy sikere van, ráadásul országos elismerést is kapott, hiszen az átadást követő évben Magyarország legszebb közösségi konyhakertje lett – emlékeztetett Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere hétfőn, az Újkerti Közösségi Kert átadóján. Hozzátette, éppen ez a népszerűség és siker vitte tovább a programot, és vezetett újabb közösségi kertek építéséhez. Az alpolgármester szerint a kert – ahogy az elnevezése is utal rá – közösséget épít majd, hiszen mindenki, aki vállalta egy-egy parcella gondozását, szereti a természetet és az egészséges élelmiszereket.

Minden a rendelkezésre áll

Az Újkerti Közösségi Kert zárható kerítéssel körülhatárolt, a kulcsokat a parcellák gazdái a hétfői átadón kapták meg, egy-egy zacskónyi vetőmaggal együtt. A területen a 12 magaságyáson kívül komposztáló és kerti csap is található, ezen kívül padokat helyeztek ki, és egy kisebb faház is áll, itt a kertészkedők a szerszámaikat tárolhatják.

– Amit itt alkothatnak, az nagyon jó dolog. Debrecenben a Zöld Munkacsoport tevékenysége – úgy gondolom – példaértékű. Mutassuk meg mindenkinek, hogy egy kis összefogással, egy jó közösséggel nagyot lehet alkotni – hangsúlyozta köszöntőjében Váradi Zoltán, a Zöld Munkacsoport tagja. Zoltán a kertészkedőknek szakmai, tapasztalati segítséget is nyújt majd a jövőben, de Szentpéteri-Nagy Veronika, aki szintén a Zöld Munkacsoport tagja, továbbá Vajda Erzsébet, a Vénkerti Közösségi Kert vezetője is hasznos tanácsokkal támogatja majd a közösséget.

Az eseményen az érintett körzetek önkormányzati képviselői, Bordásné Gyuris Katalin és Korbeák György is részt vettek, mindketten köszönetüket fejezték ki a közösségi kert kiépítéséért, és jó munkát kívántak a parcellák gazdáinak.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában