A természet értékei

2022.08.19. 10:39

Őz Egon és barátai vadásztábor a Debreceni Erdőspusztán

A gyerekek betekintést nyertek a természetközeli gazdálkodás rejtelmeibe is.

Forrás: Varga Edit-archív

A nagy sikerre való tekintettel idei évben is megrendezték, tisztelettel fejet hajtva Fekete István erdei és mezei állatait előtt az „Őz Egon és barátai vadásztábort”. A fő cél az volt, hogy a Hajdú-Bihar megyei vadászok gyermekeivel, unokáival, a „kis ifjú kisvadászokkal” megismertessék a környék (idén a Hajdúság, a Debreceni Erdőspuszta) természeti kincseit, vadászati kultúráját – tájékoztatta portálunkat Varga Edit természetpedagógiai szakvezető.

Forrás: Varga Edit-archív


– Az ifjúságnak hitelesen sikerült átadnunk, hogy a természetben töltött idő érték, mindig változatos, kiszámíthatatlan, izgalmakat tartogató, nagy élmény! Alapelvként a természeti nevelést vettük, ahol minden élőlénynek szüksége van az élettelen közegre éppúgy, mint más élet feltételek meglétére vagy élőlény társaival való kapcsolatra. Az ember egy az élőlények sorában, ezért e tények rá is érvényesek. E rendszer szem előtt tartása az alapja a természet iránti alázatos tiszteletünknek, az „igaz vadászi” létnek. 

A természetben járás és a tudatos cselekedet felhívja figyelmünket az érzelmeinkre. A felelősség, szépség és harmónia, érzékenység és nyitottság, érzelmi telítettség, művészi átélés, nevelő szándék, természeti erkölcs, a mértékletesség, szelídség, türelem, jóság, a meghagyás, a megőrzés, a lehető legkisebb beavatkozás, és köszönet mind ott van velünk!

 

Forrás: Varga Edit-archív

– A természeti nevelés fő pillére, hogy erősítse a gyermekekben a veleszületett spontán érdeklődést és kíváncsiságot, melyet a világ jelenségei iránt tanúsít, segítse fenntartani és bátorítani az érzést, hogy részeként is egyek vagyunk a világgal! A tábor helyszíne Debrecenhez közel a Zrínyi Miklós Vadásztársaság területén volt megrendezve. A programokat külső szakemberek előadásaival, foglalkozásaival is színesítettük. Az ifjú vadászjelöltek nappali és éjszakai kalandokat éltek át a Debreceni Erdőspuszta vadregényes erdeiben – fogalmazott Varga Edit. Hozzátette: az idei tábor helyszíne egy birtok volt, ahol a házias étkek mellett, a magas színvonalú és szeretetteljes vendéglátást élveztek, mindemellett betekintést nyertek a természetközeli gazdálkodás rejtelmeibe. A helyszín a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik, ahol a gyerekek számára megismertették a természetvédelem és a vadgazdálkodás szoros kapcsolatát. 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában