Magyarok kenyere

2022.08.21. 09:14

Hajdúszoboszló büszke lehet a gazdákra

A fürdővárosban nagyon sokan együtt ünnepeltek.

Forrás: Tóth Imre

Az idei ünnepen talán még erősebben átélhetjük, hogy szabad magyar föld van a talpunk alatt, amely ma is mindennapi kenyerünket adja. Van hazánk, amely ma is megvéd bennünket, megtart magyarnak itt, a Kárpát-medencében – mutatott rá ünnepi beszédében Czeglédi Gyula polgármester augusztus 20-án Hajdúszoboszlón.

Forrás: Tóth Imre

Az ünnep estéjére megtelt közönséggel a szabadtéri színpad , ahol először a polgármester tartott beszédet. Czeglédi Gyula szólt a történelmi múlt vonatkozásairól, emlékeztetett, hogy voltak nehéz idők, amikor nem vagy csak korlátozottan lehetett ünnepelni. A kommunista rendszerben nem vállalták a vallási és nemzeti tartalmat, ezért először az új kenyér ünnepeként, majd negyven évig az alkotmány napjaként ünnepeltették. 1991-től augusztus 20-a azonban újra nemzeti ünneppé emelkedett. Hangsúlyozta, Szent István tudta, hogy a keresztény Európa talaján csak keresztény nép tud megmaradni. Így tudott független államot teremteni az itt élő népeknek, népcsoportoknak egyaránt.

Czeglédi Gyula
Forrás: Tóth Imre

Napjainkról szólva úgy fogalmazott, az Európai Unióhoz csatlakozással az emberek többségének várakozásai nem teljesültek, „viszont az orosz medve kiűzése után megkaptuk a brüsszeli bürokráciát az Európai Egyesült Államok víziójával. Az Európai Unióban eluralkodott zavaros eszmeiség vészesen fenyegeti a kontinensünk alapértékét jelentő keresztény kultúrát”. Magyarságunkat illetően rámutatott, hogy a család hagyományos intézménye nemzetünk fennmaradásának egyik záloga. Nagy taps csendült fel, amikor a szomszédban dúló háborúról szólva azt mondta: „Követeljük a nagyhatalmaktól, hogy saját hódító, birodalmi és profitcéljaik helyett a háborút tárgyalóasztalok mellett mielőbb fejezzék be, biztosítva ezzel a világ békés életét”. 

Mint megfogalmazta, „megértést, együttműködést és egymás iránti szolidaritást is kérek az emberektől. A magyar történelemben sokszor volt már nagyon nehéz pillanat, de a magyarok elszántsága kitartása mindig biztosította népünk fennmaradását, gyarapodását. Vigyázzunk egymásra, és a legfontosabb értékünkre, ahogy Szent István is megfogalmazta, a szeretetre, mely elvezet a legfőbb boldogsághoz”.

Az új kenyeret a hagyományokhoz híven megáldották és megszentelték a történelmi egyházak képviselői, dr. Lipták József római katolikus esperes, plébános, Czető Norbert református lelkész és Fekete András görögkatolikus parókus. Az új kenyérből minden ünneplő vehetett egy falatot.

Forrás: Tóth Imre

Az ünnepség méltó programmal folytatódott. A Magyar Örökség Díjjal kitüntetett zenekar, Szalonna és bandája népzenei koncertje, majd a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosainak, valamint a Debreceni Főnix Néptáncegyüttes műsora tette emlékezetessé államalapítónk, államalapításunk és az új kenyér ünnepét Hajdúszoboszlón. 

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában