Megemlékezést tartottak

2022.08.03. 13:35

Angyalok őrzik a hős Szarka kapitány nyughelyét

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Kossuth Társaság a hagyományokhoz hűen idén is megkoszorúzta Szarka kapitány sírját a Hosszúpályi útfélen, a debreceni csata évfordulója alkalmából. Szarka kapitány arról vált ismertté, hogy az 1849-es csatában Nagysándor József vezérőrnagy parancsára mintegy tízszeres túlerővel szemben próbálta megvédeni a magyar csapatokat. A mindössze 70 főből álló csapatára I. Miklós cár hétszáz fős túlerővel támadt, ám a bátor hős életét vesztette a csatában.

Forrás: Molnár Péter

– Egyszer egy mezőről haza tartó leány levette a kapitány sírját díszítő nemzeti díszítésű koszorút és felszállt az alkalmi fuvarosokhoz, de a két ló nem indult, csak toporzékoltak. Ekkor a fuvaros azt mondta, hogy tegye vissza a koszorút, mert az angyalok nem engedik tovább a lovakat. Miután visszavitte, a lovak elindultak. Ezért mondták, hogy angyalok őrzik a hős kapitány emlékét és sírját. Emlékét a Debreceni Kossuth Társaság is ápolja – mondta Jóga László elnök.

HBN
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában