Szülinapi móka

2022.07.10. 14:04

Időutazásra hívta a debrecenieket a szülinapos Zsuzsi vonat

Az idén 140 éves idős hölgyet múltidéző vasárnapi matinén köszönthette a közönség.

Forrás: Molnár Péter

A hármasegyaljai tanyavilágból hozta saját vendégeit a Ruyter utcai végállomásra vasárnap délelőtt a város kedvenc és egyben egyetlen erdei vasútja, Zsuzsi. A családi nap előünnepe volt a jubileumi eseménynek, mely július 16-án a közösségi közlekedés kultikus szereplőjének 140 éves jelenlétéről emlékezik majd meg. Ekkor nyitották meg a vasút első szakaszát, és vette kezdetét a Zsuzsi Erdei Vasút máig tartó sikertörténete.

A tanyavilágból érkező kisgyermekes családokat fonott kosarakban kínált péksüteménnyel fogadták, míg pihenőhelyére gurult a kisvonat. A délelőttön nemcsak a programok, hanem a kézműves foglalkozások és a vásáron kínált portékák is nosztalgiára hívták a Napló munkatársait. Hegedűszó, közös tánc és meglepetésként vásári komédia fogadta a matiné résztvevőit, aki pedig tárgyakkal szerette volna felidézni az elmúlt évtizedek legkedvesebb emlékeit, bőven talált vásárfiát a helyszínen.

Ferike az édesanyjával érkezett Hármashegyaljáról; ahová a belvárosból felüdülni járunk mi, ott élnek ők, akiknek a kikapcsolódást épp a mindennapjaikból hiányzó zenés-táncos forgatag nyújtja. A kisiskolás fiú elmondta, nem első alkalommal ült a Zsuzsira vasárnap reggel, de bármelyik végállomás felé haladnak, mindig az utazás a kedvenc időtöltése.

Nem csak a kicsiknek, a felnőtteknek is bőven akadt látnivaló a gondosan kicsinosított udvaron, ahol a szülők a tízforintos bankó, az agyagból készített malacpersely és az óriási mézeskalácsszív mellett a pompás velocipédet is megtekinthették. Sok gyereknek újdonság volt, a felnőtteknek több évtizedes emlékek felidézését jelenthette, hogy a kézműves asztalnál kalapgumival rögzített simi-labdát lehetett készíteni.

A Zsuzsi születésnapjára kisvasút-történeti értékekben gazdag programokkal várják a családokat július 16-án a Hármashegyalján. A születésnapi programokról a kisvonat közösség oldalán és honlapján lehet tájékozódni. 

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában