Százéves matuzsálemek

2022.05.30. 08:55

Van esély rá, hogy megmentsék a bihartordai kastélykert hatalmas gesztenyefáit

A csaknem százéves gesztenyefák évek óta betegséggel küzdöttek.

A falu elöljárói, Petrucz Sándor (balról) és Varga Imre szerint a fákat sikerült megmenteni | Forrás: Péter Imre

A Sárréti Népfőiskolának egykor helyt adó Mártonffy-kastélyt már több évtizede lebontották, de park­jában ma is élnek az egykor ültetett hatalmas gesztenyefák. A Kastélyparkban található 71, csaknem százéves gesztenyefa már évek óta betegségekkel küzdött. Erre utalt az is, hogy korábban, már augusztusban lehulltak a pettyes felületű, fertőzött leveleik. 

Bihartorda képviselő-testülete 2021-ben elhatározta, hogy megmenti a falu lakóinak és a felnövő következő generációnak e hatalmas, matuzsálemi korú fákat. Ezért felkérték dr. Radócz László intézetvezető egyetemi docenst, a gesztenyefák szakértőjét a gyógyítási lehetőségek feltérképezésére és a szükséges kezelések elvégzésére. A vizsgálatokat követően az ajánlott kétévenkénti injektálással a fák megmentésére esélyt láttak. A kísérleti kezelések eredményesnek bizonyultak, a múlt év őszén a lehullott levelek vegyelemzéséből már következtetni lehetett a kezelések eredményességére. 

Mint Varga Imre alpolgármester és Petrucz Sándor jegyző a Kastélykertben, a virágaikat most hullató gesztenyék alatt lapunknak elmondták, a kezelések eredményesnek bizonyultak, esélyt látnak az öreg fák megmentésére.

Péter Imre 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában