Helyi közélet

2022.05.23. 16:00

Műemléki épületet adhat el a debreceni önkormányzat

Egy gazdasági társaság venné meg a Péterfia utcai ingatlant.

Május 26-án dönt a közgyűlés

Forrás: Google

Árverésen értékesítené az önkormányzat a Péterfia utca 27. szám alatti ingatlant – derül ki a debreceni közgyűlés egyik előterjesztéséből. A „lakóház, udvar” megnevezésű, 687 négyzetméteres ingatlanon lévő ház az 1810-es években épült klasszicista stílusban, 1958 óta műemléki védettség alatt áll. Az épületben négy lakás található, ebből három üresen áll, az egyetlen bérlő kiköltöztetése pedig folyamatban van.

Az előterjesztésben kitérnek arra is: az ingatlan megvásárlására egy gazdasági társaság jelezte vételi szándékát. A cég a területen a városban meglévő oktatási bázisra építve digitális oktatási és tananyagfejlesztő tevékenységet szeretne végezni. Mint írják, a működésükhöz szükséges egy a városközponthoz és az egyetemhez közeli ingatlan. A felújítás során kiemelt figyelmet fordítanának az épület műemléki jellegére és cívis karakterére.

Az önkormányzat vagyonkezelési osztálya által felkért ingatlanforgalmi szakértők az ingatlan piaci forgalmi értékét 73 millió 345 ezer forintban állapították meg. Az előterjesztésben hangsúlyozzák: a törvény értelmében a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tulajdonjogát 25 millió forint egyedi bruttó forgalmi érték felett átruházni, ha törvény kivételt nem tesz, csak versenyeztetés útján lehetősége. A nyertes pedig az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő szervezet vagy természetes személy részére lehet. Az árverés induló licitára az ingatlan felbecsült értéke, nettó 73 millió 345 ezer forint lesz. Az értékesítés feltételeként szabják, hogy a vevőnek vállalnia kell, hogy az adásvételi szerződés hatályba lépését követő egy éven belül megszerzi az épület felújítására vonatkozó engedélyeket, és az adásvételi szerződés hatályba lépését követő 3 éven belül befejezi a felújítási munkálatokat. Ha ez nem valósul meg, az önkormányzat az adásvételi szerződés hatályba lépésétől számított öt éven belül visszavásárolhatja az ingatlant a vételár 80 százalékáért.  

Az előterjesztésről a debreceni közgyűlés május 26-i, csütörtöki ülésén döntenek a képviselők.

TT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában