Testvértelepülések találkozója

2022.05.31. 10:31

Az összetartozást is ünnepelték a hétvégén

Elhangzott: az európaiság, a kereszténység és a nemzeti önazonosság fontos érték.

A hajdú-bihariak összetartozását jelképező szablya Újszentmargitára is megérkezett

Forrás: HBMÖ

A hétvégén tartották a XVI. Margitai Sokadalom elnevezésű rendezvényt, melynek része volt a Testvértelepülési fesztivál. A megyei önkormányzat által készíttetett, a hajdú-bihariak összetartozását jelképező ereklyét Bulcsu László alelnök adta át Csetneki Csaba polgármesternek, a lengyel Kakolewnica és a román Korond települések polgármesterei jelenlétében.

Bulcsu László hangsúlyozta, három dolog elengedhetetlen az életünkben: európainak lenni, kereszténynek maradni, valamint meg kell őrizni nemzeti önazonosságunkat – számolt be hivatalos oldalán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. 

Az összetartozás gondolata központi eleme volt a rendezvénynek, hiszen Újszentmargita megerősítette korábban megkötött testvértelepülési szerződéseit, sőt, a lengyel és a román fél egy egymás közötti, közvetlen egyezményt is aláírt. 
Csetneki Csaba szerint a települések között számos kapcsolódási pont van, de ezeken felül is a lengyel–magyar barátság, a Székelyföldhöz való szoros kötődés Európában egyedülálló. Tiba István országgyűlési képviselő is jelen volt, aki üdvözölte a kezdeményezést, hiszen ő maga is különleges kötődést érez a testvértelepülések iránt. 

HBN 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában