Tudomány

2022.05.02. 10:51

A debreceni űrpaprikának a levele is megehető

Különleges kutatás zajlik az egyetem speciális egységében.

Speciális körülmények a Debreceni Egyetem kutatóhelyén

Forrás: Unideb.hu

Betakarították a Debreceni Egyetem űrpaprikáit; az intézmény szakemberei a „SPACE” kutatási program révén zárt rendszerben neveltek zamatos, ropogós zöldségeket – írja az Unideb.hu. A projektben több paprikafajtát vizsgáltak, a cél az volt, hogy a legkisebb alapterületen, nulla emisszióval a legtöbb termést előállítani.

– A kísérleti üvegházunkban speciális körülmények között vizsgáljuk a paprikafajtákat. Így az amerikai NuMex Espanola Improved mellett az egyetem által nemesített magyar űrpaprikát, a Hungarian Enigma Sweetet (HES). Utóbbi érdekessége, hogy genetikailag determinált növekedésű, ezért nem szükséges a nevelése során az emberi beavatkozás, azaz a zöldmetszés. A HES zöld lombjának vizsgálatakor kiderült, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, számos értékes bioaktív anyagot tartalmaz. A levelek íze leginkább a rukkolára hasonlít 

– mondta Fári Miklós egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének munkatársa közölte: az amerikai fajta a NASA előkísérleteit követően már megjárta a világűrt, a NuMex Espanola Improved azonban folytonnövő típus, a térfogathasznosítási hatékonysága nem ideális; szűk térben metszeni kell, amely során a virágokat is eltávolítják a szakemberek, ez pedig csökkenti a termés mennyiségét.

– A magokat, amelyek tíz nap alatt csíráztak ki, 3D nyomtatóval előállított, úgynevezett seedboxokba, a holdkőzetet részben imitáló, különleges földkeverékébe ültettük. Az öntözőedényzetben az ioncserélt víz és a speciális tápoldat keveréke cirkulál folyamatosan, amelyet vízkanócon keresztül juttatunk el a növényekhez. A folyamat teljesen automatizált. A zárt rendszert csakis biológiai módszerekkel tisztítjuk. A kar Biodrome-jában megvalósul a recirkulációs ököszisztéma, tehát a növényi nyersanyag előállítása a sejttől egészen a végtermékig, melléktermék, valamint hulladék nélkül, környezetkímélő módon folyik - magyarázta az egyetemi tanár.

További részletek az egyetemi portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában