Közgyűlés

2022.04.20. 19:00

Négy ingatlant árvereznének a Rákóczi utcán

Árverés útján együttesen értékesítheti a Rákóczi utca 11-13-15-17. szám alatti ingatlanrészeket a debreceni önkormányzat; az erről szóló előterjesztés is a képviselők elé kerül a csütörtöki közgyűlésen.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Rákóczi u. 11. szám alatti, 2 ezer 224 négyzetméter, „lakóház, udvar” megnevezésű ingatlan egy 14 albetétből álló társasház, 11 albetét magánszemélyek tulajdonában áll, és 3 az önkormányzaté, melyből a valóságban kettőt még 1999-ben elbontottak, de ezt a tényt az ingatlan-nyilvántartásban nem vezették át.

A Vagyonkezelési Osztály által felkért ingatlanforgalmi szakértők az önkormányzati tulajdonú 3 társasházi albetét piaci forgalmi értékét 32 millió 500 ezer forintban állapították meg.

A Rákóczi u. 13. szám alatti, önkormányzati tulajdonú, 2 ezer 600 négyzetméter területű, „garázs, udvar” megnevezésű ingatlanon a felépítményeket elbontották. A szakértők ezen ingatlan forgalmi értékét 341 millió 080 ezer forint (131 ezer 185 Ft/m2) összegben állapították meg. Az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint „műemléki környezet és régészeti lelőhely” jogi jelleg bejegyzés szerepel az ingatlanon, de ez nem akadálya az értékesítésnek. Ugyanakkor az ingatlan forgalmi értékére tekintettel az értékesítés során elővásárlási jog illeti meg a Magyar Államot.

A Rákóczi u. 15. szám alatti, 1234 négyzetméter nagyságú, „kivett lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű társasházi ingatlan telekterületének 40 százaléka társasházi, a többi önkormányzati tulajdon. A társasház 11 albetétből áll, ebből három magántulajdonban van, egy a Cívis Ház Zrt. tulajdona, és hét az önkormányzaté. Utóbbiakból hármat már lebontottak, a többi üres. A Cívis Ház Zrt. tulajdonában lévő helyiség is üresen áll.

Az ingatlanforgalmi szakértők az önkormányzati tulajdonú ingatlanrészek piaci forgalmi értékét 127 millió 90 ezer forintban állapították meg.

A Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy hozzájárul az üres ingatlanának az önkormányzatiakkal együtt történő értékesítéséhez azzal, hogy az ingatlan induló licitára 8 millió 775 ezer forint + áfa.

A Rákóczi u. 17. szám alatti, 1513 négyzetméter területű, „lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű ingatlan társasház. Telekterületének közel negyven százaléka, egy hátsó, beépítetlen telekrész az önkormányzaté. A társasház 7 albetétből áll, melyből 3 lakás szintén az önkormányzaté, ebből egy üres. A szakértők szerint az önkormányzati tulajdonú üres ingatlanrészek piaci forgalmi értéke 95 millió 300 ezer forint.

A fenti ingatlanok piaci forgalmi értéke 604 millió 745 ezer forint + 2 millió 369 ezer forint áfa.

Az előterjesztés javasolja az ingatlanok árverés útján történő együttes értékesítését az ingatlanforgalmi szakértők által megállapított együttes forgalmi értéknek megfelelő 604 millió 745 ezer forint (+ a Cívis Ház Zrt. tulajdonát képező ingatlanra eső áfa) összegű induló licitár megjelölésével. 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában