Egészségügy

2022.03.28. 15:53

MR-készüléket helyeztek üzembe Berettyóújfaluban

Keddtől már időpontot is foglalhatnak a betegek.

Forrás: Czinege Melinda

A Gróf Tisza István Kórház területén telepített műszer értéke mintegy 447 millió forint. A forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját keretén belül biztosította.

 

A kórház vezetése már 2017-ben egyeztetett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BvOP) azzal kapcsolatban, hogy milyen ellátási és diagnosztikai szükséglet merült fel a BvOP részéről. A tárgyalások során egyértelművé vált, hogy több olyan akad, amit a kórház nem tud biztosítani, egyebek mellett ilyen volt az MR-vizsgálat is. A berettyóújfalui betegek csak a Debrecenben működő szolgáltatónál jutottak hozzá a vizsgálat lehetőségéhez.

 

– Mind a két fél részére előnyösnek tűnt egy MR-készülék Berettyóújfaluba telepítése – idézte fel a műszer hivatalos átadóján, hétfőn Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója.

A készüléket és a kiegészítő eszközöket, mint például az MR-biztos lélegeztetőgépet, betegtoló széket és kerekesszékeket 2021 márciusában szállították a berettyóújfalui kórházba.

– Az eltelt két hétben több próbavizsgálatot elvégeztünk, a munkatársaink betanítása megtörtént, illetve a továbbképzésük folyamatosan zajlik, továbbá a szoftveres finomítások is elkészültek. Két olyan szakember igazolt hozzánk, akik az MR működtetésében jártasak – tette hozzá a főigazgató.

Magasabb a színvonal, biztos működés

 

Mostanra minden akadály elhárult a műszer működtetése elől,

keddtől megnyitják az előjegyzési lehetőséget, és az új modalitást is a térség betegeinek szolgálatába állítják.

A hivatalos átadón Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte: óriási fejlődés történt a berettyóújfalui egészségügyi intézmény életében az elmúlt több mint három évtizedben. Szavai szerint az MR-készüléknek köszönhetően most a kórház területi ellátása alá tartozó betegek rövidebb várakozási idővel juthatnak hozzá a szükséges vizsgálatokhoz. Mindemellett a debreceni szolgáltató terheltsége is csökkent, továbbá a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ (BvEk) fogvatartottjait is Berettyóújfaluban láthatják el, nem lesz szükség az őrzött szállításra a megyeközpontig.

 

Vitányi István felidézte, fontos cél volt, hogy a berettyóújfalui kórházba CT kerüljön, és ugyanígy az MR-készülék beszerzését is kiemelt ügyként kezelte. A börtönkórház Berettyóújfaluba való telepítése a helyben, megfelelő műszerezettséggel való ellátás feltételével történt. Megjegyezte, hogy az MR-műszer beszerzésén túl a kórházakat az utóbbi időben mintegy egymilliárd forintból fejlesztették. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a berettyóújfalui egészségügyi intézmény az önállóságát is megőrizte, amihez szintén hozzájárulhatott a börtönkórház, hiszen az stabilitást, biztos gazdasági működést adott, emellett több szolgáltatást vásárol a kórháztól.
Megérdemlik az itt élők a magas színvonalú ellátást, és a dolgozók is a jó munkakörülményeket

– mondta az országgyűlési képviselő.

 

Az MR-vizsgálatra a Gróf Tisza István Kórház területi ellátásába tartozó 41 településen élők, továbbá a BvEk-ban lévő betegek szakorvosi beutalóval jogosultak. A készülék egy napi műszak alatt mintegy 12-14 vizsgálatot képes elvégezni. 

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában