Debreceni kármentesítés

2022.03.02. 10:07

Helyből érkezik a segítség

Megkezdődhet a kármentesítés az Epreskerti Általános Iskolában.

CH, HBN

Az új tornaterem látványterve

Forrás: Debreceni önkormányzat

A cívisvárosi székhelyű Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezheti el bő 130 millió forintból a debreceni Epreskerti Általános Iskola kármentesítését, melynek szükségessége az iskola B típusú tornateremmel való bővítésekor talált szennyezett talaj és talajvíz miatt merült fel. A feltárt szennyezésről elmondható, hogy 30-40 évvel korábban került a talajba. A benzol, toluol, xilol és etil-benzol nélküli egyéb alkil-benzolok a fűtőolaj mellett kerozin jelenlétére utalnak, talajcserét is szükséges végezni néhol.

 

A munkálatok leírásából kiderül, a talajcserét a „D” szennyezettségi határértéket meghaladó területen kell végezni körülbelül 1,5 méter mélységtől mintegy 3,5 méter mélységig. A szennyezett talaj kitermelése után a területen maradni fog egy 25-35 méter átmérőjű, félméternyi mély vízborítással rendelkező munkagödör. A gödröt addig kell szivattyúzni, míg az oldalról beáramló vízszennyezést mutat. Maximum 700 köbméter szennyezett víz elszállítása után várhatóan nem marad „D” érték feletti szennyezés a talajvízben – részletezik a közbeszerzés dokumentációjában.

 

A kitermelendő, elszállítandó és kezelendő szennyezett talaj mennyisége 4 ezer tonna, a szennyezett talajvízé pedig 700 tonna. 

 

CH, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában