Ritkaság

2022.03.25. 11:43

Fokozottan védett madarak pihennek a Hortobágyi Nemzeti parkban

Forrás: Tar János - Természetvédelmi Őrszolgálat

– Újra nálunk pihen meg a fokozottan védett kis lilik fennoskandináv állománya. A megfogalmazás első olvasatra furcsa lehet, de nem túlzás, mivel sajnos a faj ezen állománya valóban jól körülhatárolható: alig több mint 60 egyed összesen – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

Az igazgatóság egy jelenleg is futó LIFE pályázat keretében igyekszik a vonulásuk során megfelelő pihenő-, táplálkozó- és ivóhelyet is kínálni a megfáradt vándoroknak. Utóbbit jelen borzalmas időjárási körülmények között külön ki kell emelni.

– Igazgatóságunk területe azért is speciális ennek a fajnak az életében, mert tudtunkkal csak nálunk találkozhat a fennoskandináv állomány a nyugat-szibériai állományból származó állatokkal, melyből jelenleg is bőven száz egyed van a nemzeti parkban, a tradicionális pihenőhelyeken! Reméljük, nálunk időznek még egy ideig! – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában