Ukrajnai háború

2022.03.09. 20:10

Célunk, hogy mielőbb békét hirdessenek

Több mint 30 háború folyik naponta a Földön, de az orosz-ukrán konfliktus közvetlenül érint minket.

Forrás: Czinege Melinda

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a Debreceni Hallgatók Politikatudományi Egyesületének március 9-i eseményén, a Kölcsey Központban.


A Világpolitika 2022 című előadást telt ház fogadta, az pedig a nézői kérdésekből is kiderült, hogy sokakat az ukrajnai háború foglalkoztat.


A szakértő beszélt a konfliktus előzményéről és a mai állásáról is.


Felidézte, hogy Putyin úgy támadta meg Ukrajnát, hogy mindenkinek megígérte, nem lesz háború, és elmondta: a Nyugat három napos orosz győzelmet várt. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy nem vállalták a nagyvárosok ostromát, hiszen az sokak halálához, továbbá óriási anyagi károkhoz vezetett volna. Hatása van a menekültek nagy arányának is, tegnapi adatok szerint már kétmillióan hagyták el Ukrajnát. Ugyanakkor hozzátette, hogy a függetlenség óta 13 millióan költöztek el Ukrajnából összesen három országba (Oroszországba, Olaszországba és Lengyelországba).


Rizikót is rejthet


Magyarország, így többek között Debrecen is mindent megtesz annak érdekében, hogy a menekülteknek minden esélye meglegyen. A szakember a befogadással kapcsolatban nehézségként emelte ki, hogy nem tudhatjuk, milyen betegségeik vannak az ide érkezőknek, és azt sem tudhatjuk, hogy kiket küld ide az ukrán hírszerzés.


– Nem tudjuk ezeket az embereket ilyen tömegben leellenőrizni, ebből még nagyon komoly biztonságpolitikai rizikók lehetnek, lásd a migránsok beáramlását Nyugat-Európába – fogalmazott Nógrádi György.


Három sikertelen béketárgyalás után csütörtökön Törökországban találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter. Az oroszok pontjai között szerepel többek között az is, hogy Ukrajna vállalja a semlegességet.


– A NATO nem akarja fölvenni Ukrajnát, mert nem megy bele érte a harmadik világháborúba – mondta a szakértő.


A magyar álláspont szerint hazánk nem küld sem fegyvereket, sem katonákat Ukrajnába. A célunk, hogy a szomszédunkban béke legyen. Sok más ország mellett hazánk is felveszi a menekülteket és segíti őket. A szakértő megjegyezte azt is, hogy a német sajtó csak pozitív cikkeket közöl Magyarországról, és kiemelte, hogy a bevándorló és a menekült csoportok teljesen mást jelentenek. 

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában