Beruházások

2022.01.04. 07:00

Több tízmillió forintból fejlődhetett Magyarhomorog

Megújult a játszótér, járda és utak épültek, valamint tavasszal indul a piaccsarnok kivitelezése is.

A készülő tornacsarnok látványterve | Fotó: Magyarhomorog Községi Önkormányzat-Archív

Bár a koronavírus-járvány miatti intézkedések tavaly is befolyásolták mindennapjainkat, szerencsére a települések fejlesztéseit nem hiúsították meg. Magyarhomorogon több beruházás is volt az elmúlt egy év alatt, a Magyar Falu Programban közel 50 millió forint támogatást nyertek. 

 

– Összesen 1 millió 600 ezer forintból szereztünk be új eszközöket, melyekkel a háziorvosi rendelőnket tudtuk teljeskörűen felszerelni. További 950 ezer forintból pedig a település lakóinak tudtunk segíteni kutyáik vagy macskáik ivartalanításában és chipeltetésében – sorolta Barabás Károlyné polgármester. 

 

Kardinális kérdés 

 

– Szintén a Magyar Falu Programban nyertünk 4 millió 600 ezer forintot járdaépítéshez szükséges alapanyagok beszerzésére. Ebből 906 méteren készítettünk járdát az Árpád utcán, amely a település leghosszabb utcája és fő közlekedési útvonala – mutatta be a polgármester. Hozzátette, ezenkívül még további 600 métert a közmunkaprogramban készítettek el. 

 

– Az útépítés kardinális kérdés nálunk is. A község belső útjai már nagyon elhasználódtak az évek során. Most 15 millió forintból a Kölcsey utca felét tudtuk megjavítani. A másik felét 2022-ben szeretnénk majd befejezni, ebben Vitányi István országgyűlési képviselő is támogatásáról biztosított bennünket – emelte ki. Hozzátette, ezzel az utcával, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) forrásaiból idén 3 utcájuk felújítása készülhet el. Ezek mindegyike olyan útvonal, amelyek környékén sokan laknak. 

 

A településen lévő régi, használhatatlan játszótér felújítására 5 millió forintot nyertek. Itt az elavult játék­elemeket cserélték újakra, modernebbekre. Barabás Károlyné hozzátette: az önkormányzat ennek környezetét saját költségén rendbe tette és parkosította is. 

 

– Folyamatban van egy 17 személyes kisbusz beszerzése, amely a falu- és tanyagondnoki szolgálathoz kerül. Ezzel tudjuk többek között segíteni a környező településről bejáró iskolásokat az utazásban, illetve a településen élőket, főleg időseket és mozgáskorlátozottakat a mindennapi teendőikben – ismertette Magyarhomorog polgármestere. 

 

A településvezető elmondta, mivel náluk is kötelező közösségszervező alkalmazása, így annak bérének fedezésére is pályáztak, és nyertek 3 millió forintot. A szakmai munkatárs feladata a helyi közösségi élet minőségibb szervezése, összefogása, továbbá a helyi újság szerkesztése is. További 1 millió forintból pedig a néphagyományokat népszerűsítő rendezvényeket, táncházakat szerveznek majd. 

 

A Magyar Falun is túl 

 

Tavasszal kezdődik az új piaccsarnok építése, amelyben üzlethelyiségeket is kialakítanak. Erre 78 millió forintot nyertek a Vidékfejlesztési Program pályázatán. Továbbá az Országfásítási Programban kapott 30 darab gömbszivarfát is ennek a környezetében fogják elültetni. Folyamatban van még egy 200 millió forintos külterületi útfelújításuk, mellyel a település Komádi felőli részét teljesen mentesíteni tudják a mezőgazdasági munkagépek forgalmától. Állami beruházásban pedig egy tornacsarnok is épül. 

 

– Hatalmas dolog ez számunkra, hiszen az általános iskolánkba nemcsak helyi, de a környező településekről is járnak be gyerekek. Ugyanolyan minőségű oktatásban részesülhetnek így, mint azok, akik egy városi intézménybe járnak – hangsúlyozta az új tornacsarnokkal kapcsolatban Barabás Károlyné. 

 

A településvezetőt a következő uniós ciklus pályázatairól is kérdeztük. Mint elmondta, a TOP Plusz-ban az idősek otthonának energetikai felújítását és egy kültéri sportpark kialakítását tűzték ki célul. – Cserélnénk a nyílászárókat, napelemes rendszert telepítenénk, új gázkazánokkal korszerűsítenénk a fűtésrendszert az otthonban – sorolta. Az iskola mellett egy gumiborítású futókört képzeltek el, közepén egy kondiparkkal. 

 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában