Mesélő helytörténet

2022.01.31. 13:05

A Fényes udvar 50 éves – fotókkal

Az első betonpaneles lakótelepünkön az 1433 lakás mellett szerviz, ABC és presszó is épült.

Vass Attila

A Boka és Karácsony György utca 1973-ban

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

Fél évszázaddal ezelőtt már költöztek a lakók a Fényes udvarba, mely a Boka Károly és a Karácsony György utcákkal alkotja a megyeszékhely első betonpaneles lakótelepét. Területük a Dobozi-lakótelep 1960-as években felépített régi övezetéhez kapcsolódik, annak része. (Debrecen első betonpaneles lakóháza azonban nem itt, hanem a Darabos és a Hunyadi utca sarkán áll.) A Dobozinak és környékének nevezetessége (volt): Meteor Mozi, „Demke”, Bocskai-iskola, „Landler”, „Ybl”, kiserdő, víztorony, „Don-kanyar”. A Fényesben 1971 végén került tető alá Debrecen akkori legnagyobb lakóháza; a 200 méter hosszú, 10 emeletes házban 330 lakás és 40 garázs található. Az egész létesítmény átadását 1972 első felére tervezték. A Napló akkori tudósítása szerint kiváló teljesítményekkel köszöntötte a karácsonyt a HÁÉV-es Mile Lajos fő-építésvezetősége, mivel a kollektívájuk december elején már elérte a 226 millió forintos termelési tervét: 1220 helyett 1300 lakást szereltek, hegesztettek és betonoztak. A Dobozi-lakótelepen (a régi temető helyén) a házgyári elemekből folyamatos termelésszervezéssel, két műszakban építették a házakat. 1972 legelején, újévi meglepetésként, már arról számoltunk be, hogy megtörtént 192 lakás műszaki átadása. A három lépcsőházas, 10 emeletes házgyári épületbe januárban költözhettek be az első boldog tulajdonosok. Az 50 évvel ezelőtti februárban pedig egész oldalas cikket is szenteltünk a lakótelepnek, melyet Bíró Márton, Boruzs Bernát, valamint Sum Mihály, Dorka Béla, Nagy Imre és sokan mások terveztek. 

A csapatnak gondoskodnia kellett a terület lehető leggazdaságosabb kihasználásáról, ez eredményezte a magas beépítést, amely révén 1433 lakás épült. Ki kellett alakítani a vasútvonal felő­li védelmet, ezt töltés és telepített erdősáv biztosítja. Ahol a terepadottságok megengedték, ott a pince gazdaságosabb kihasználása érdekében és a fokozódó igények miatt kisgarázsokat (77-et) és motorkerékpár-tárolókat (37-et) helyeztek el. A kolóniának 60, illetve 150 férőhelyes bölcsődét és óvodaegyüttest, továbbá üzlet- és közintézményi szolgáltatóházat is építettek. Cikkünk szerint a létesítmény helyéhez figyelembe vették a gyalogosforgalom várható áramlását, ezért választották a belváros felől érkezők útvonalát: a víztorony melletti kaput. 

 

A többszintes szolgáltatóházban egyebek mellett eszpresszó, szabóság, virágüzlet, Gelka, Patyolat, orvosi rendelő és gyógyszertár nyílt, valamint a Petőfi-könyvtár, a Fényes ABC és a sokaknak szép emlékű Sumen Étterem és Márka Bár is. 

 

Vass Attila 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában