mű vagy élő?

2021.12.05. 11:29

Jól látszik, melyik fenyő lesz a sláger

Jelentős az átrendeződés a keresett örökzöldek piacán.

20211117 Berzence Fenyőfa kitermelés név nélkül vállalták Fotó: Nagy Gábor NG Somogyi hírlap

Fotó: MW-archív

Az ünnepek közeledtével egyre többeket foglalkoztat a kérdés: vajon milyen fajta fenyőfát vegyenek karácsonyra, ami a leginkább megéri? A bevásárlóközpontok parkolóiban, a kertészetekben napokon belül fenyőfák tömkelegével találkozhatunk. A kérdés már csak az, milyen árakra kell számítanunk, illetve mikor keressük fel az árusokat, ha szeretnénk elkerülni a csúcsforgalmat. Mindemellett arra is választ kaptunk, melyik a magyarok kedvenc fenyőféléje.

Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta:

Magyarországon évente 2,5-3 millió darab karácsonyfa szokott elfogyni, és úgy véli, ez várhatóan idén sem lesz másképp.

– Sokáig a lucfenyőt vitték a legtöbben, aztán az ezüstfenyő volt a legkelendőbb, ám ez mostanra megváltozott.

Nincs nagy különbség

Évről évre megfigyelhető, hogy a Nordmann-fenyő iránt nő a leginkább a kereslet, ami azzal magyarázható, hogy nem sokkal kerül többe, mint az éveken át a dobogó legfelső fokát birtokló lucfenyő. Az utóbb említett fa az ára miatt volt népszerű, az eladások 70-80 százalékát ez tette ki. Ma már nemcsak azért esik a választás inkább a Nordmann-fenyőre, mert szebbek, puhák a levelei, és sokáig megmaradnak, de jelentősen csökkent az ára. Öt évvel ezelőtt kétszer annyiba került, mint a luc, azonban napjainkra ez az óriásinak mondható különbség eltűnt.

Idén a luc méterenkénti átlag­ára 4-5 ezer forint körül mozoghat, a Nordmanné 6-7 ezer, míg az ezüstfenyőé 6 ezer forint

– fogalmazott. Hozzátette, az ezüstfenyő a hazánkban értékesített fenyők mindössze 5 százalékát teszi már csak ki.

Miért kerül többe?

A termelési költség az évek folyamán, mondhatni, nem változott, a járulékos költségek azonban igen. A fenyő árát több tényező is befolyásolja.

Idén a magas infláció, a szállítási díjak növekedése és a munkabérek emelkedése hatott rá leginkább

– jegyezte meg Boross Dávid. – A Magyarországon értékesített fák nagyobb része itthon termelődik, de van egy külön kategóriájú, magasabb osztályú Nordmann-fenyő, amelyet Dániából szerzünk be. Ennek a méterenkénti ára akár 8-10 ezer forint is lehet – mondta. Említette azt is: egyre nagyobb a kereslet a cserepes fenyők iránt.

Ezt az állítást Antal Erika, egy debreceni kertészet munkatársa is megerősítette lapunknak. Mint megtudtuk, megyénkben az elmúlt esztendőkben ugyanannyian keresték a lucot, mint a Nord­mann-fenyőt, s az eladott örökzöldek mindössze 15 százaléka volt ezüstfenyő.

A vásárlók egyre inkább a cserepes fákat választják, de akadnak olyanok, akik kölcsönzik a karácsonyfát. Minimális, körülbelül 10-20 százalékos áremelkedésre megyénkben is lehet számítani

– fogalmazott. Majd felhívta a figyelmet arra: akik szeretnék elkerülni a tömeget, azok ne december második hetében keressék fel az üzleteket, a fenyőfaárusokat – az említett időszakban vásárolnak ugyanis a legtöbben. Inkább december elején vagy közvetlenül az ünnep előtt válasszunk örökzöldet – hangsúlyozta.

A megkérdezettek egybehangzóan állítják: általánosan elfogadott tévhit, hogy a műfenyőt választva óvjuk a természetet. Sokan azért vesznek inkább műanyag fát, mert úgy gondolják, azt majd 5-10 éven keresztül használni, díszíteni tudják. A szakemberek tapasztalata azonban az, hogy az emberek 2-3 év után megszabadulnak a műfenyőtől. Többek között azért, mert megunják, megrongálódik, vagy egyszerűen elkallódnak egyes részei.

Jó tanácsként elmondható, ha például az allergiánk miatt nem állítunk igazi fát, akkor a magasabb kategóriájú műfenyők közül válasszunk.

Ezek jellemzően drágábbak is, viszont ha egyszer beruházunk rá, akkor hosszú évekig nem lesz rá gondunk.

Nagy Emese

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában