Vadlúdszinkron

2021.12.02. 12:44

Csaknem kétszázezer vadludat számoltak a Hortobágyon

Nyomon követni az átvonuló és telelő állományok alakulását.

Fotó: Tar János

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében idén is lezajlott az országos vadlúdszinkron, melyet november 19-én tartottak. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a szinkronszámlálást megelőző ködös napok miatt a nagy lúdcsapatok nem délben, csak este mentek be a tavakra – közölte a nemzeti park honlapján. A korai sötétedés miatt ilyenkor már inkább a nagyságrend meghatározása lehetséges, a ritkább fajok felismeréséhez a fényviszonyok nem elégségesek.

A nehézségek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Hortobágyi Nemzeti Park területén került szem elé a legtöbb vörösnyakú lúd (399) és kis lilik (208). Vörösnyakú lúdból további 150, kis lilikből plusz 19 példányt regisztráltak az ország más jelentős vadlúdgyülekező helyein. A szinkron során 198 397 vadludat számoltak össze a Hortobágyon, míg országosan összesen 481 178 példányt (ásóludakkal együtt) figyeltek meg a szakemberek. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden második vadludat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén regisztrálták.

Kiemelt jelentősége van a két fokozottan védett lúdfaj évenkénti felmérésének is, hiszen így tudják nyomon követni az átvonuló és telelő állományok alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában