Magyar Falu Program

2021.11.11. 12:56

Szilárd burkolat lesz majd minden házhoz Nyírmártonfalván

Még idén leaszfaltozzák az utolsó utcát a település belterületén.

Nyírmártonfalva fejlődik

Forrás: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

A Magyar falu program mintegy 36,2 millió forintos vissza nem térítendő, további forrásokat nem igénylő támogatásának köszönhetően az utolsó utcát is leaszfaltozzák a mintegy 2000 fős településen. A beruházás részleteiről Filemon Mihály polgármesterrel beszélgettünk.

Rendkívül forgalmas szakasz

A község első embere elmondta, a beruházással egy tízéves elképzelésük valósulhat meg. Kifejtette, hogy a fejlesztés a Rákóczi és az Óvoda utcát összekötő szakaszt érinti, ami nemrégen jött létre a településen. Innen közelíthető meg az óvoda és az iskola is, korábban csak egy hosszabb úton tudták azokat megközelíteni a környéken lakók. Az utca igen forgalmas, az intézményekhez összesen csaknem 200 gyermeket visznek nap mint nap a szülők.

Most ezen a mintegy 120 méter hosszú utcán öt méter széles aszfaltcsíkot, járdát és csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki.

Jelenleg a kivitelező kiválasztása folyik, a tervek szerint a munkák már a jövő héten elkezdődhetnek. Az elképzelések szerint két hetet vesz igénybe a beruházás megvalósítása, így elkészülhet még a fagyok beállta előtt. Ebben az évben ez már a harmadik Magyar falu programban megvalósított útépítés a településen.

– Már a korábbi vezetés is fontosnak tartotta, hogy lehetőségeihez képest pályázatokból minél több utcát aszfaltozzon, és mi is ezt tartottuk szem előtt – fejtette ki a polgármester. Mint mondta, folyamatosan épültek az utak, így mostanra akadnak olyanok, amelyekre már ráférne a felújítás. Ha tehetik, pályázati forrásból az útjavításokat is elvégzik a jövőben.

A polgármester egyéb, a települést érintő beruházásokról elmondta, közel 200 millió forintból jelenleg is zajlik a felszíni csapadékvíz-elvezetés kivitelezése, szikkasztóárok-rendszer épül a településen, ehhez tartozik a külterületi csatornák kotrása is. A jövőbeli terveket illetően megjegyezte, hogy szeretnék a külterületi utakat is szilárd útburkolattal ellátni, továbbá közbeszerzés alatt áll a helyi piac fejlesztése mintegy százmillió forintból, jövőre új egészségház épülhet TOP pályázatnak köszönhetően, valamint a ravatalozó és a temetőkert is megszépülhet.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában