elismerés

2021.11.25. 15:10

Különdíjat kapott Debrecen a Virágos Magyarország pályázatán

A 49 különdíjas egyike lett a város.

Fotó: Czinege Melinda

A Magyar Turisztikai Ügynökség idei versenyén az Innovációs és Technológiai Minisztérium városok kategóriájának különdíját érdemelte ki a cívisváros a Virágos Magyarország pályázatán.

– Ez egy olyan verseny, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség immár 28. alkalommal bonyolított le. Idén 320 pályázat érkezett az ország településeiről, és mintegy 49 különdíjat ítélt oda a 120 főből álló szakmai zsűri. Ennek egyike lett Debrecen – mondta Nagy Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, a Nagyerdőn tartott sajtótájékoztatón.

A helyettes államtitkár kifejtette,

Debrecen elismerését az elmúlt években véghezvitt és jelenleg is folyamatban lévő, a fenntarthatóságot, a zöldfelületek megújítását, a nagy lélekszámú településrészek élhetőbbé tételét biztosító intézkedések sorozata tette indokolttá.

– Itt beszélhetünk a Civaqua-programról, a Zöld munkacsoport tevékenységéről és a Debreceni Nagyerdőről is, amely lassan európai szintű közösségi tere lesz a városnak – sorolta Nagy Balázs.

Papp László elmondta, a város zöldebbé, virágosabbá, élhetőbbé tétele érdekében nagyon jelentős erőfeszítéseket tettek az elmúlt években és tesznek most is.

– Még 2019-ben új környezetpolitikát hirdettünk, amelyben meghatározó szerepe van a zöldterületek minőségi fejlesztésének. Azóta több mint kétszeresére növeltük a város virágosított területeinek nagyságát – hangsúlyozta Debrecen polgármestere. Mint kifejtette, 2019-ben közel 4 és fél ezer négyzetméternyi terület volt virágoskertként gondozva, míg 2021-ben ez a terület már 10 és fél ezer négyzetméterre növekedett.

Hozzátette, a város saját maga is fektet abba a folyamatba, hogy növelje a virágos területeit. A tavalyi évben létrejött újra a Debreceni Kertészet (Dekert), és a város maga is jelentős számú virágot nevel évről évre.

– Az egynyári virágokból 60 és 80 ezer virágot nevelnek a Dekert munkatársai, a kétnyári évelő virágokból pedig szintén ugyanennyi palántáról van szó, amelyeket szerte a városban ki tudunk ültetni. Ezek mellett pedig van egy lassan két évtizedre visszatekintő programunk, a Virágos Debrecenért Mozgalom – sorolta. Utóbbiról elmondta, az önkormányzati képviselők évente közel 100 ezer virágot adományoznak körzeteik lakosainak.

Mélyen elkötelezettek vagyunk amellett, hogy zöldterületeink minőségi fejlesztéséről gondoskodjunk. Ezt szolgálja a Zöld Város Programunk a város több pontján, valamint az új uniós ciklus forrásaiból is több milliárd forintot fogunk fordítani a minőségi zöldterületek fejlesztésére

- emelte ki Papp László.

– Debrecen arról volt ismert hosszú időkön keresztül, hogy a helyi embereknek mindig volt valamiféle kiskertje, és a természetközeliség gyakorlatilag a mindennapjaik szerves részét képezte. Amit a város tett az elmúlt években és tesz most is, az annak az élménynek a visszahozatala, hogy a természet az életünk része – mutatott rá Pósán László országgyűlési képviselő.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában