a polgármestert kérdeztük

2021.11.08. 07:00

Jövő nyárra újulhat meg Újszentmargita piactere

A vidékfejlesztési programban több mint ötvenmillió forintot nyert a település.

A község központjában található vásárcsarnokot 2011-ben építették pályázati forrásból | Fotó: Csetneki Csaba-archív

A településen 2011-ben építették meg a vásárcsarnokot több mint 35 millió forint pályázati forrásból. Mielőtt az elkészült, az utcán értékesítették az árusok a portékáikat, a beruházásnak köszönhetően azonban már egy minden igényt kielégítő csarnokot vehettek birtokba árusok és vevők. A vidékfejlesztési programban jelenleg elnyert támogatásnak köszönhetően ezt a községen már meglévő, a helyi termékértékesítést szolgáló csarnokot újítják fel.

A sikeres pályázat eredményeként megújulhat a piac­csarnok külső és belső tere, emellett energetikai fejlesztést is végeznek. A részletekről Csetneki Csabával, a település polgármesterével beszélgettünk.

Egységes lesz a kép

Csetneki Csaba | Fotó: Napló-archív

Elmondta, hogy a pályázati forrásból a piaccsarnok fűtését biztosítják, ami eddig nem volt elérhető, illetve napelemet helyeznek el az épület tetején. A belső terekben festenek, valamint álmennyezetet alakítanak ki. Kívül a jelenleginél újabb és modernebb kerítést építenek, ami mind esztétikai, mind vagyonvédelmi szempontból fontos a jövőben, illetve a piaccsarnok előtti területen térburkolattal építenének ki parkolót. Jelenleg a régi, betonaszfaltos parkoló áll az autósok rendelkezésére, de a polgármester szerint ez nem túl esztétikus. Mint kifejtette, az önkormányzat korábban más projekteken belül fejlesztéseket végzett a településen, és annak folytatásaként, ha ezen a területen is térburkolati rendszert alakítanának ki, akkor egységes arculati kép alakulna ki a községben. Az udvaron további parkolókat alakítanának ki, valamint parkosítani is szeretnének.

A község első embere hozzátette, hogy a piac infrastrukturális korszerűsítése mellett eszközöket is vásárolnak majd a pénzből.

– Az egyik a járványhelyzettel összefüggésben egy kézfertőtlenítő berendezés lesz, a másik pedig egy úgynevezett rekesz- és ládamosó berendezés, ami szintén a fertőtlenítést, a higiéniai feltételeknek a teljesítését biztosítaná – mondta.

A község központjában található vásárcsarnokot 2011-ben építették pályázati forrásból | Fotó: Csetneki Csaba-archív

Központi szerepe van

A vásárcsarnok területén belül – még korábbi beruházás kapcsán – három, önálló árusítóhelyet alakítottak ki. Itt zöldséges, vegyeskereskedés, valamint ruházati bolt működik. A polgármester szerint a község ezen része központi szerepet játszik a helyiek életében. – Nem is kérdés, hogy az önkormányzat elképzelései között a vásárcsarnok fejlesztése mindig prioritást élvezett. Korábban az épületre tudtunk költeni korlátozottan, de azt láttuk, hogy a területet szebbé lehet tenni, a parkolórendszert kialakítva még esztétikusabbá alakíthatjuk a környezetet – sorolta, hozzátéve: nem bízik abban, hogy a korszerűsítések után több árus lesz a piacon, de azt gondolja, hogy fontos a meglévő vállalkozóknak kulturált lehetőséget biztosítani a vevők kiszolgálására.

A munkálatokat a következő év tavaszán tudják elkezdeni, jelenleg az előkészületi feladatokat látják el. Egyebek mellett kivitelezőt választanak, de a hatóságokkal is egyeztetnek a beruházás ideje alatti tevékenységek átszervezéséről. Az elképzelések szerint májusban kezdenek majd hozzá a korszerűsítéshez, a munkálatok előreláthatóan három hónapig tartanak majd.

A polgármester ugyanakkor megjegyezte, reméli, hogy az egyre növekvő építőanyagárak nem fogják befolyásolni az elképzelésük megvalósítását, és a rendelkezésükre álló forrás keretén belül tudják elvégezni a tervezett beruházást.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában