Tudományos ülés

2021.10.07. 16:30

Támogatásáról biztosította a diabétesszel küzdő családokat Novák Katalin

A kormány sokrétű segítséget nyújt a cukorbetegséggel élőknek, erről beszélt a családokért felelős tárcanélküli miniszter, aki online jelentkezett be a debreceni eseményre.

Forrás: Debreceni Egyetem

Megkezdődött a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekció XXXVI. tudományos ülése, melynek a Debreceni Egyetem ad otthont 2021. október 7.-9. között.

Mindent megtesznek

Az eseményen Novák Katalin családokért felelős tárcanélküli miniszter elmondta, jelenleg csaknem 4 ezer 1-es típusú diabétesszel élő gyermek van Magyarországon, akiknek a helyzete sok szempontból kihívásokkal teli. – Szeretnénk a lehető legtöbb támogatást megadni a családoknak abban, hogy a gyermekek teljes életet élhessenek, hiszen ők anyagcsere szempontból nem úgy működnek, mint teljesen egészséges társaik, ha azonban minden segítség a rendelkezésükre áll, ugyanúgy tanulhatnak, sportolhatnak, részt vehetnek a közösségi életben, mint a többiek, ehhez azonban oda kell figyelni rájuk. Az egyik támogatási forma a kormány részéről, hogy a lehető legkorszerűbb eszközök már Magyarországon is hozzáférhetővé váltak, mint például a legújabb generációs inzulinpumpa, illetve a hozzá kapcsolódó, szöveti cukor mérésére alkalmas szenzor.

„Ez a modern technológia ma már állami támogatással elérhető, 98 százalékos támogatás van az egyes típusú diabéteszes gyermekek, és 80 százalékos a felnőttek esetében”

– mondta Novák Katalin, hozzátéve, a folyamatos odafigyelés mellett szükség van a jó szakemberekre, szakgondozókra is.

– Hasonlóképpen támogatjuk azt is, hogy a gyermekek az iskolákban, óvodákban, közösségi életben, sportolásban részt vehessenek, ezért képezzük a pedagógusokat arra, hogy ismerjék meg az 1-es típusú diabéteszt, tanulják meg, hogyan tudnak segíteni a gyermekeknek – hangsúlyozta a miniszter. Beszédében elmondta, tavaly és idén is 100 millió forintos pályázat keretében nyújtottak támogatást civil szervezeteknek, amelyek az 1-es típusú diabéteszesekkel foglalkoznak, illetve összesen 1 milliárd forintos támogatást adtak a gyermekdiabétesz centrumok fejlesztésére, megújítására.

Sőt, táborokat is szerveztek a gyermekeknek, és a közétkeztetés szabályozását is úgy alakították ki, hogy az a segítségükre legyen. Indokolt esetben pedig arra is lehetőséget nyújt az állam, hogy az egyik szülő otthon maradjon a gyermek mellett a Gyermekek Otthongondozási Díja kialakításával (GYOD).

A csütörtöki eseményen többen is köszöntő beszédet mondtak. Dr. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója csodálatát fejezte ki. – Egy gyermeknek a betegsége nemcsak a testére, de a lelkére is hat. Ennek következményei akár évtizedek múlva jelenhetnek meg. Csodálom a gyermekgyógyászokat, mert másképp közelítik meg a betegeiket, illetve a nővéreket, akik elfelejtik az otthoni problémákat, és a gyermekre nézve gondozóvá, anyává válnak – összegezte, kiemelve, ennek a betegségnek az esetében összefogásra van szükség, egyrészt a gyógyító szakmán belül, másrészt a gyógyítók, illetve a szülők között, akikkel folyamatos kapcsolattartás szükséges.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában