van egy nagy tervük is

2021.10.31. 17:11

Ötletekből sosincs hiány Ebesen

Egyebek mellett szolgáltatóház és út is épülhet a településen.

Folyamatosan vannak fejlesztések Ebesen, az új, két csoportszobás bölcsődét például szeptembertől vehették birtokba a gyerekek | Fotó: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

Több sikeres beruházás is megvalósult a községben az elmúlt időszakban. Kerékpárút épült Hajdúszoboszló irányába több mint 300 millió forintból, bővült az óvoda egy csoportszobával, valamint új, két csoportszobás bölcsőde épült, s 490 millió forintból a település ipari parkjának fejlesztését is elvégezték.

Folyamatosan vannak fejlesztések Ebesen, az új, két csoportszobás bölcsődét például szeptembertől vehették birtokba a gyerekek | Fotó: Napló-archív

Elképzelések a következő időszakra is vannak. A jövő évi és távlati fejlesztésekről Szabóné Karsai Mária polgármestert kérdezte a Napló. Már ebben az évben szerepelt a tervek között egy szolgáltatóház építése, de a túl magas összegű ajánlati árak miatt eredménytelenül zárult a közbeszerzés. Az elképzelést nem vetették el, most ez az egyik legnagyobb fejlesztési terve a településnek.

A beruházás által olyan létesítmény épülne a régi termelőszövetkezet irodájának helyén, melyben különböző méretű irodák és üzlethelyiségek, valamint a település­üzemeltetéshez kapcsolódó helyiségek kapnának helyet. A polgármester azt mondta, már most nagy az érdeklődés a beruházásra.

Hiánypótló tervek

– Megközelítőleg 1600 négyzetméteres létesítményt hoznánk létre, mely a településen most még hiányzó szolgáltatásoknak is helyet biztosíthatna. A beruházás várható költsége nettó 600 millió forint. Jelenleg a megvalósításához átvizsgáljuk a terveket és a költségvetést is – mondta el a polgármester.

Szabóné Karsai Mária | Fotó: Napló-archív

A Magyar falu programnak köszönhetően több fejlesztés is megvalósulhat. Útépítésre benyújtott pályázaton 20 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat, a pénzt saját önerejével kiegészítve a Széchenyi utca aszfaltozására és csapadékvíz-elvezetésére fordítja.

Szabóné Karsai Mária elmondta: 2010 óta folyamatosan dolgoznak azon, hogy a településen rendezett, járható utakon közlekedhessenek a lakók.

– Célul tűztük ki, hogy út minden évben épüljön Ebesen. Korábban a településen a szilárd burkolatú utak aránya nem érte el a 40 százalékot sem. Bár még most is van olyan szakasz, ahol nincs aszfalt, de mostanra jelentősen csökkent ezen utcák száma. Emellett az évek folyamán több aszfaltos út állapota romlott, több felújításra szorul – fejtette ki.

Az útépítés mellett 29,5 millió forint támogatásból szolgálati lakást újítanak fel, valamint 12 millió forintból az orvosi rendelőt fejlesztik.

Egyre több a gyermek

A következő időszakban megjelenő TOP-kiírásokra is pályáznak, egyebek mellett útépítésre, energetikai korszerűsítésre és szabadidős park kialakítására is igényelnek támogatást. Emellett az óvodabővítés ismét terítékre kerül. Korábban 175 férőhelyesre bővítették az intézményt, de már most maximális létszámmal veszik azt igénybe, így szükségszerű az újabb fejlesztés. A polgármester elmondta, hogy megnövekedett a születések száma, és több fiatal, kisgyermekes család is települt Ebesre. Ennek eredményeképpen indokolt lesz a jövőben a helyi iskola bővítése is: nemcsak tantermekkel, hanem tornacsarnokkal is kiegészítenék. Utóbbi nemcsak a mindennapos testnevelésóráknak adna helyszínt, hanem akár rendezvényeknek is.

A képviselő-testülettel a következő hetekben tárgyalják majd a költségvetési koncepciót.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában