az időjárás befolyásolta

2021.10.12. 07:00

Nem rossz az idei méztermés, nincs drasztikus áremelkedés

Főként az időjárás volt nagy hatással a méztermésre; már az év elején utaltak jelek arra, hogy lesznek nehézségek.

20210902 Őrimagyarósd Az idei késői fagy keresztbe tett a méhészeknek is: akác- és repce- alig van, hársméz egyáltalán nincs Vörös Ottó méhész Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: MW-archív

Barkó Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Hajdú-Bihar megyei szaktanácsadója a Napló érdeklődésére elmondta: tavasszal rendkívül hideg volt, ennek pedig hatása volt mind a méh­családok fejlődésére, mind a növények virágba borulására. A hideg vagy esős időben a nektárképződés elmarad.

Nem volt emelkedés

A repcevirágzáskor még nagyon hideg és időnként csapadékos volt az időjárás, mindössze néhány nap kedvezett a méheknek a gyűjtéshez. – Éppen ezért nem meglepő módon gyenge lett idén a repcetermés Hajdú-Bihar megyében. Az akácvirágzás sem volt zökkenőmentes, sokan már a gondolatát is eltemették a jó eredményeknek. Ennek oka lehetett, hogy az első virágrügy lefagyott, és az új rügyek virágzása is jóval később, majd csak június elején indult el. Mindennek ellenére elmondható, hogy megyénkben szerencsésen alakult a helyzet, hiszen viszonylag jól sikerült az akáctermés. Igazán jól mindössze az ország északkeleti részén sikerült – részletezte Barkó Árpád.

Arra is kitért, a napraforgó idén némileg később virágzott, ennek az volt az oka, hogy a megszokotthoz képest magát a növényt is később vetették. A június vége helyett inkább július elején indult a virágzás. A méztermés a tavalyihoz képest jobban sikerült, de nem volt kimagasló – összegezte.

A termés minősége és mennyisége hatással van a méz­árak alakulására is. Az akáctermés már évek óta gyengének mondható, de az árak drasztikusan csak tavaly emelkedtek. Idén nem találkozhattunk ilyen jellegű emelkedéssel, az árak stagnáltak és ez igaz volt a felvásárlási és a piaci árakra egyaránt.

Fotó: MW-archív

Később zárják az évet

Az őszi munkálatokról megtudtuk, hogy több évtizedes rutint borított fel az éghajlat változása. Mivel a nyár végén nem búcsúzunk azonnal a meleg időtől, és a telek is sokkal enyhébbek az utóbbi években, ezért a méhesek felkészülése is megváltozott. A feladataik között egyebek mellett szerepel, hogy gondoskodnak a méhek egészségügyi biztonságáról és élelemkészlettel való ellátásáról, valamint szigetelik a kaptárakat. Ezeket a feladatokat korábban szeptember közepéig végezték el a szakemberek, de mostanra októberre csúszott ez a munka. Emellett az időjárás sokszor a méheket is becsapja, a családok életének periódusa is megdőlni látszik mostanra.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában