a polgármesteri hivatalt kérdeztük

2021.10.10. 15:14

Kereshető személyesen is a háziorvos? – olvasói panasznak jártunk utána

Egyik olvasónk a napokban azt tapasztalta egy debreceni háziorvosi rendelőben, hogy a betegeket kiküldik a váróteremből, és arra kérik: a háziorvost ne személyesen, hanem telefonon keressék, s ő majd eldönti, szükség van-e személyes találkozóra.

Nincs érvényben tilalom a személyes találkozásra | Fotó: MW-archív

Fotó: Mészáros János

Az illető – ahogy arról a Hajdú Online-nak eljuttatott levelében beszámolt – azt is tapasztalta, hogy az egyik beteg szerette volna megkapni a laborleletét, de azt mondta az asszisztens, hogy ők nem nyomtatnak leletet, keresse telefonon az orvost, és úgy beszéljék meg az eredményt.

Olvasónk mindezek nyomán – logikusan – arra gondol, hogy ismét változhatott a betegek fogadásának rendje (csakúgy, mint a koronavírus-járvány korábbi hullámaiban), és – mint írja – ha így van, azt jó volna minél szélesebb körben ismertetni.

Ennek nyomán azzal a kérdéssel fordultunk a debreceni polgármesteri hivatalhoz: valóban változott-e a háziorvosi ellátásban a betegfogadás rendje, s valóban ismét csak telefonon lehet keresni a háziorvost, és ő dönt, hogy szükség van-e személyes találkozóra, vagy csupán az adott rendelőben dolgozó orvosok körében eldöntött járványügyi biztonsági intézkedésről lehet szó?

Nincs érvényben tilalom a személyes találkozásra | Fotó: MW-archív

Korlátozás nélkül működhet

Válaszában a hivatal rámutat: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2021. június 18-i tájékoztatása szerint a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátásban a járvány első hulláma idején elrendelt korlátozó intézkedéseket az első hullám végén visszavonták, azóta a járványügyi szabályok és előírások, valamint az NNK által kiadott aktuális eljárásrend betartása mellett az alapellátásban semmilyen, a betegellátást, illetve a betegekkel való személyes találkozást érintő korlátozó intézkedés nincs hatályban. – A dokumentum szerint a személyes találkozás és a betegvizsgálat lehetőségét minden korlátozás nélkül biztosítani kell a betegek részére a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenység keretében. E dokumentum megjelenése óta változásról tudomásunk nincs, azaz jelenleg is ez a rendelkezés van érvényben – olvasható a debreceni polgármesteri hivatal válaszában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában