hasznos tanácsok

2021.10.31. 16:08

Elmondta a háziorvos, mi a teendő hányás, hasmenés esetén

Ha a súlyos hasmenéshez hányás is társul, akkor mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat!

A legfontosabb az ágynyugalom és a folyadékpótlás | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyári hónapokban a hányás, hasmenés gyakori panasz, azonban az őszi időszakban sincs kizárva, hogy jelentkezzenek az említett tünetek. Mint értesültünk, az elmúlt hetekben többen keresték fel a orvosi rendelőket olyan panaszokkal, mint émelygés, hasi görcs, hányás, étvágytalanság.

A legfontosabb az ágynyugalom és a folyadékpótlás | Fotó: Shutterstock

Ennek okán dr. Szikora Miklós háziorvost kérdeztük, hogyan enyhíthetjük a kellemetlen panaszokat, továbbá azt is megtudhattuk, hogy a betegség lefolyása után mit ehetünk, illetve mit kell kerülnünk.

Kijelenthetjük, hogy vírusról beszélhetünk, amelyet cseppfertőzéssel adhatunk át egymásnak. Többnyire leginkább gyerekek közt terjed, viszont ők hazaviszik, így nincs kizárva, hogy néhány napra felnőtteket is ledönt a lábukról. Jó hír, hogy ezek a betegségek általában rövid időn belül, néhány nap alatt elmúlnak, viszont ha úgy érezzük, súlyosbodnak a panaszok, akkor mindenképpen fel kell keresnünk a háziorvosunkat

– jegyezte meg elöljáróban.

Kerüljük a szénsavas italokat

Szikora Miklós hangsúlyozta, a betegség legnagyobb veszélye, hogy a szervezet nagyon sok vizet veszít, ez pedig a kiszáradás kockázatával jár együtt (főleg kisgyermekeknél). – Ahány ember, annyiféle tünet­együttes. Valakinek „csak” a gyomrát, vagy éppen a beleit támadja meg a vírus. Egy biztos, mindkét esetben fontos az ágynyugalom és a folyadékpótlás. Kerüljük a szénsavas italokat, vagy vizet, teát fogyasszunk. Akkor is próbáljunk meg inni, ha azt érezzük, azonnal kijön, inkább kisebb adagokkal, kortyokkal próbálkozzunk. Ne fogyasszunk tejet és tejtermékeket, nagyon fűszeres ételeket, továbbá mindenképpen kerüljük az alkoholt, a koffeintartalmú italokat – nyomatékosított, hozzátéve, a betegség elmú­lása után se kezdjünk el zsírosabb húsokat fogyasztani. – Együnk inkább sós ropit vagy pirítóst, kekszet, párolt gyümölcsöt (almát), banánt. A főtt krumplival és a főtt rizzsel nem tehetünk rosszat a pocakunknak, nyugodtan falatozhatunk belőlük – tanácsolta.

A tünetek megszűntéig maradjanak otthon!

A fertőzéseket a higiénés szabályok betartásával lehet megelőzni – hívja fel a figyelmünket dr. Szikora Miklós. – Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy többször és alaposan mossunk kezet, illetve ha gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, azt tisztítsuk meg étkezés előtt.

A körömrágás nemcsak hogy nem túl szép szokás, de nagyon veszélyes is. Éppen ezért mindenféleképpen hívjuk fel a gyermekünk figyelmét arra, hogy ezt a kényszercselekvést azonnal felejtse el

– fogalmazott, hozzátéve, aki betegnek érzi magát, az a tünetek megszűntéig maradjon otthon.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában