Ma is a vasút az életük

2021.09.15. 11:29

Hatodik alkalommal rendezték meg a püspökladányi Veterán és Aktív Vasutasok Találkozóját

Az Id. Bíró Ferenc Vasúttörténeti Magángyűjtemény székhelyén találkoztak a vasút szerelmesei | Fotó: Bíró-Ferenc-archív

Évről évre összegyűlnek a szakma aktív és már nyugállományú képviselői egy baráti találkozón. – Édesapám első generációs vasutas volt a családban. Felíróként kezdte, majd a Debreceni Igazgatóság fő-üzemirányítójaként ment nyugdíjba – osztotta meg Bíró Ferenc, a szervező Vasútbarát és Értékőr Egyesület elnöke.

Az összejövetelen több mint százan jelentek meg a keleti országrész több településéről. – Idén lett 175 éves a vasút Magyarországon, ez alkalomból hangzottak el köszöntő versek. Három órától szakmai előadások, filmvetítések voltak. Igyekeztünk olyan témákat választani, amelyek a vasút modernizálásával foglalkoznak, hogy az idősebb kollégák is megismerkedhessenek az újdonságokkal – mondta.

Az Id. Bíró Ferenc Vasúttörténeti Magángyűjtemény székhelyén találkoztak a vasút szerelmesei | Fotó: Bíró-Ferenc-archív

Hivatás évtizedeken át

A találkozó rendszeres résztvevője Szatmári Sándor, aki 38 évet töltött a vasútnál, 2008 óta nyugdíjas. Németországban szeretett volna dolgozni, de nem sikerült a kiutazása, így került a vésztői vasúti csomópont műhelyébe 1970-ben mint motorszerelő.

– Vésztőn egy sarki házban laktunk. Az ágyamtól, illetve a ház sarkától másfél méterre haladt el a kisvasút. Az első vonat hajnali fél négy körül ment el – idézte fel.

Az állományban eltöltött évei alatt motorszerelőből idővel mozdonyvezető lett, majd mozdonyfelvigyázóként ment nyugdíjba, de a vasúttól nem szakadt el teljesen: szabadidejében vonatokat, állomásokat fotóz. Eddig csaknem húsz kiállítása volt már. – Úgy vagyok vele: nekem sokat adott a vasút és tartozom valamit ebből visszaadni – vallja.

Igazi vasutas családból származik Varga Jenő mozdonyvezető, akinek nagyapja, édesapja, nagybátyja, testvére és keresztfia is ezt a hivatást választotta. – Harminchat éve vagyok tengelyen, tehát ennyi ideje vagyok mozdonyvezető – mondta el kérdésünkre. Alapítója az egyesületnek, régi barátság fűzi a szervező Bíró Ferenchez. Szavai szerint sokat segédkezett a püspökladányi gyűjtemény összeállításában, rengeteg tárgyi emléket mentettek meg az évek alatt. Korábban mozdonytábla-gyűjteménye is volt. – Mikor a mozdonyvezetést elkezdtem 1983-ban, már akkor emlegették, hogy villamosítják a biharkeresztesi oldalt. Most megélhettem azt, és büszke is vagyok rá, hogy az oszlopokat állító munkacsoportnak a tagja lehetek – emelte ki.

A találkozón a szakmai programok mellett a Sárréti Népi Együttes előadása és Bakos László gitárműsora szórakoztatta a vendégeket.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában